Dansker sigtet i brasiliansk bestikkelses-skandale

En dansk shippingchef er blevet sigtet i en bestikkelsessag med tilknytning til den store brasilianske Petrobras-skandale, som har sendt det sydamerikanske lands økonomi til tælling. Hvis der falder dom over danskeren, kan det udløse helt op til 12 års fængsel.

Tusindvis af demonstranter krævede i løbet af 2015 gentagne gange, at Brasiliens præsident Dilma Rousseffs skulle træde tilbage. Præsidenten afviser at have haft kendskab til korruption i Petrobras under sin tid som formand fra 2003 til 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEFFERSON BERNARDES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den brasilianske anklagemyndighed har valgt at sigte en dansk statsborger i en bestikkelsessag, der relaterer sig til den store Petrobras-skandale, hvor mere end 100 højtstående brasilianske embedsmænd, politikere og erhvervsfolk allerede er under anklage for svindel og korruption.

Den danske statsborger er tidligere chef i rederiet J. Lauritzen og har angiveligt bestukket mindst to personer i Petrobras i en periode fra 1999 til 2007. Det skriver Dagbladet Børsen.

Anklagerne mod danskeren handler om overbetalinger for et skib, som Petrobras chartrede i 1999 og seks år frem. Ifølge et skriftligt vidneudsagn skulle den danske shippingchef havde kendt til udbetalinger af bestikkelse. De brasilianske myndigheder mener samtidig, at danskeren selv har nydt godt af overbetalinger for tusindvis af dollar, skriver Børsen.

Den store korruptionsskandale i Petrobras har forgiftet Brasiliens økonomi. Mangel på tillid, den højeste inflation i over 10 år og den laveste vækst siden 1990 er de væsentligste ingredienser i en lammende cocktail. Den brasilianske centralbank har som en konsekvens af de økonomiske hovedbrud sat landets styrende rente til hele 14,25 pct., hvilket ikke overgås af ret mange lande i verden.

Skandalen begyndte at rulle i foråret 2014, da den tidligere Petrobras-direktør Paulo Roberto Costa blev fængslet og anklaget for at stå bag korruption i det statsejede olieselskab. Siden er skeletterne væltet ud af skabet. Costa har udpeget både parlamentsmedlemmer, samfundsspidser og internationale selskaber som medskyldige i korruptionsskandalen, der er den største nogensinde i Brasiliens historie.

Den store korruptionssag trækker også tråde til A.P. Møller - Mærsk og Danmark, da brasiliansk politi tidligere på året overfor Berlingske udpegede en højtplaceret medarbejder i det danske rederi, som politiet vil afhøre. Den danske olie- og shippingkoncern blev en del af sagskomplekset i december sidste år, da den tidligere direktør i Petrobras, Paulo Roberto Costa, fortalte politiet, at han har modtaget penge fra Mærsks brasilianske agent som betaling for at levere fortrolige oplysninger, der kunne stille Mærsk bedre end konkurrenterne.

Bagmandspolitiet i Danmark er sidenhen blevet bedt om at gå ind i sagen. Mærsk har gentagne gange afvist alle anklager i sagen.