Dansker involveret i det dummeste it-køb

Selvmål. Købet af Skype for 2,6 milliarder dollar er den dårligste handel i dette årti, vurderer analytiker.

Tirsdag kom det frem, at eBay måtte nedskrive værdien af Skype med 1,4 milliarder dollars, hvilket svarer til over 7,3 milliarder kroner. Det er mere end halvdelen af den købesum, som netauktionshuset eBay betalte danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström, da de i 2006 fik omkring 27 milliarder kroner for deres banebrydende måde at levere internet-telefoni på. Den handel kommer til at gå over i historiebøgerne, lyder det hårdt fra en analytiker.

- Aftalen og den gigantiske pris er det dummeste køb hidtil i dette årti, måske i hele it-branchens historie, siger siger analytiker Steve Blood fra analyseinstituttet Gartner til bladet Computersweden. Han vurderer, at den korrekte pris på Skype havde befundet sig et sted mellem 500 til 600 millioner dollar. Det er omtrent en femtedel af hvad eBay faktisk betalte. Den vurdering deles af en anden ekspert på området.

- Dette er vist beviset på, at købet af Skype ikke er så meget værd, som eBay oprindelig mente, siger Wall Street-analytiker Youssef Squali til nyhedsbureauet Reuters.

Ingen vandtæt planForklaringen på nedjusteringen er ifølge Steve Blood, at eBay ikke er lykkes med at udvikle en vandtæt forretningsmodel. Det har simpelthen ikke været muligt at finde ud af, hvordan der skulle tjenes penge på Skype.

Blandt andet mener Steve Blood, at Skype ikke har lykkes med at skabe tilstrækkeligt med annonceindtægter, og eBay har heller ikke været i stand til at integrere Skype i betalingssystemet Paypal.

Niklas Zennström trådte i tirsdags af som Skype-topchef, et hverv, han har beholdt trods salget. Han fortsætter dog i en periode som bestyrelsesformand. Janus Friis forlader derimod Skype helt. Den dansk-svenske duo går dermed glip af sin del af en milliardbonus. eBay havde lovet at betale endnu 12,8 milliarder kroner, hvis Skype nåede sine mål i de følgende tre år.