Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Generelt ser det godt ud, men derfor kan det alligevel være fornuftigt at stoppe op og måske få sat fokus på nogle andre elementer, end man hidtil har haft,« siger Bent Brønsbjerg.
Virksomhederne er meget opmærksomme på at sikre både deres personale og de øvrige værdier i virksomheden. For øjeblikket øges indsatsen primært ved enten faste vagter eller en øget patruljering af vagtpersonale. Desuden ser Falck Securitas et stort behov for rådgivning hos virksomhederne.
Hos Falck Securitas ønsker man ikke direkte at oplyse, om der efter terrorangrebet har været en øget efterspørgsel efter sikkerhedsydelser, fordi selskabet frygter, at den type udmeldinger let kan stille virksomheden i et uheldigt lys oven på den tragiske begivenhed.
Bent Brønsbjerg peger i øvrigt på, at sikkerhed er ved at være et dagligdags element for de danske virksomheder, omend man i Danmark ikke har haft behov for det samme niveau af sikkerhed som i visse andre lande.
»Men verden er blevet så lille, og mange virksomheder er efterhånden multinationale, hvilket gør, at de ad den vej får en sikkerhedskultur ind,« siger Bent Brønsbjerg.
Sikringsselskabet Dansikring oplyste i DRs Radioavisen onsdag, at virksomhederne har meldt sig med nye behov som eksempelvis bombehunde og muligheden for at scanne breve og pakker, der kommer ind i virksomhederne.
Hos Falck Securitas ønsker man ikke at oplyse nærmere om de ønsker, som virksomhederne har, ligesom Bent Brønsbjerg heller ikke vil udpege særlige typer af virksomheder eller brancher, der har stort fokus på området. Heller ikke størrelsen af virksomheden spiller nogen afgørende rolle, mener Securitas-direktøren, der henviser til, at »seriøse« virksomheder har sikkerhed højt på dagsordenen.
Hos de danske afdelinger af de amerikanske virksomheder IBM og Microsoft har man ikke fundet anledning til at øge sikkerheden.
Begge steder holder man fast i de eksisterende procedurer. IBM, som i Danmark har 3500 ansatte, har indskærpet de gældende sikkerhedsbestemmelser til sine ledere.
Direktør Peter Gerlow siger, at IBM har forskellige stadier i sikkerhedsprocedurerne, og at det i øjeblikket er på et normalt niveau.
»Vi har ikke nogen informationer hverken lokalt eller udefra, der skulle indikere, at der er grund til at øge sikkerheden. Så folk kan komme og gå fuldstændigt, som de plejer, og sådan er det i øvrigt overalt hos IBM i Europa,« siger Peter Gerlow.
Dansk Industri udsendte tirsdag ti anbefalinger, der kan være med til at øge sikkerheden i virksomhederne. Man anbefaler blandt andet, at virksomhedens ledelse udpeger en overordnet ansvarlig for sikkerheden, og at en gruppe af medarbejdere skal identificere de områder i virksomheden, der kan være truet, og definere de mulige trusler.
Desuden skal der udarbejdes en beredskabsplan, der skal fokus på adgangskontrol og på beskyttelse af teknologi og viden, herunder information, der er opbevaret i elektronisk form.
Endelig anbefaler Dansk Industri, at man har særligt fokus på sikkerhed for udsendte og udstationerede medarbejdere.
Dansk Industri henviser til, at der på det seneste er skabt en international usikker situation.
»På den baggrund opfordrer vi vores medlemsvirksomheder til at gennemgå deres sikkerhedsforanstaltninger. Et udgangspunkt kan være de ti anbefalinger fra Dansk Industri,« siger Hans Skov Christensen, adm. direktør i Dansk Industri.
Ritzau