Danske vinduer en guldrandet forretning

Byggeri. Brancheforeningen Vinduesindustrien med 65 vinduesfabrikanter som medlemmer er i disse uger ved at gøre 2006 op - det var et vaskeægte rekordår.

Operativsystemet Windows har i årevis været et guldæg for verdens største softwarefirma, Microsoft.

De virtuelle vinduer har imidlertid en pendant i rigtige, danske vinduer. Spørg i Irland. Spørg i Storbritannien. Eller spørg din nabo.

I disse uger er brancheforeningen Vinduesindustrien i færd med at gøre 2006 op, og der er ikke den mindste tvivl om, at året blev rekordernes år. De seneste tal dækker de første tre kvartaler af 2006, og her steg salget med mere end 20 procent i forhold til året før.

Eksporten, hvor især markederne i Irland og Storbritannien rager op, steg endnu. 30 procent var væksten på svarende til vinduer og døre for mere end 700 mio. kr. Totalt omsatte branchen i de første tre kvartaler for næsten fire mia. kr.

Ni med i analysenDe gyldne tider afspejler sig ikke overraskende i vinduesfabrikkernes regnskaber. ErhvervsBladet har gennemført en analyse af ni danske vinduesfabrikkers seneste to tilgængelige årsregnskaber, som er udvalgt i samarbejde med Vinduesindustrien. Der er set bort fra giganten VKR koncernen, der med producenterne Rationel Vinduer, Velfac og Velux på grund af størrelsen ville være altdominerende.

Den svenskejede Inwido-koncern, der har opkøbt flere danske vinduesfabrikker, er ligeledes heller ikke med, da brugbare regnskabstal ikke har været opnåelige. Svenskerne ejer også halvdelen af vinduesproducenten Horizont i Herning, som indledte sit første regnskabsår den 1. maj i fjor og som derfor følgelig heller ikke er med.

De ni virksomheder i analysen kan man betegne som branchens andet lag efter de to store. Vækstvinderen er STM Vinduer A/S i Rudkøbing på Langeland, der går næsten 57 procent frem målt på bruttofortjeneste. Størst indtjeningsgrad skal man til en anden ø for at finde. Outrup Vinduer & Døre A/S på Mors kan skilte med en afkastningsgrad på 29 procent, men overstråles klart af sine kolleger på Limfjordsøen, KPK Døre & Vinduer A/S, der brillerer med en afkastningsgrad på hele 77 procent.

Branchekendere har tidligere forudsagt en kommende og voldsom branchekonsolidering, men bortset fra Inwidos opkøbsiver er den ikke indtruffet endnu.

Ét bud på en forklaring er, at det i øjeblikket generelt går så godt, at ingen har travlt med at sælge. Et andet bud lyder, at de store måske er blevet mætte, og der skal jo, som det udtrykkes, være nogen, der vil købe, hvis man skal opnå en branchekonsolidering ad den vej. I virkeligheden kommer branchekonsolideringen måske på en anden måde, når markedet en dag måtte vende. Det kunne ske gennem firmalukninger. Især små vinduesfabrikker med et bredt program spås af flere at kunne få det vanskeligt i nedgangstider især fordi energikravene til vinduer bare stiger og stiger.