Danske ventureselskaber mangler 20 mia.

Pengemangel. Danske iværksættervirksomheder risikerer at løb panden mod muren i bestræbelserne på at få finansiering. Rapport fra Vækstfonden spår, at de danske ventureselskaber mangler 20 milliarder kroner, hvis eksisterende og nye selskaber skal have en kapitalindsprøjtning.

Drømmen om en bæredygtig vækstvirksomhed og succes uden for landets grænser risikerer at lide skibsbrud for danske iværksættere. Sådan en drøm kræver nemlig kapital, og den vil der være mangel på frem til 2010 i Danmark.

Helt præcist vurderer Vækstfonden, at det danske venturemarked vil savne i omegnen af 20 milliarder kroner, hvis de danske ventureselskaber skal skyde den nødvendige kapital i deres porteføljevirksomheder.

- Konsekvensen er, at vi mister nogle af de vækstvirksomheder vi gerne vil have til at opstå, hvis de ikke får den fornødne kapital, siger Christian Vintergaard, der er projektleder på Øresund Entrepreneurship Academy.

Forudsigelserne er at finde i en ny rapport fra Vækstfonden. Fonden har set på udviklingen af markedet i forhold til efterspørgslen på kapital fra nye og eksisterende virksomheder.

- Der er netop nu en betydelig andel af selskaber, der er ved at nå et punkt, hvor det kræver stor kapitalrejsning for, at de kan komme videre, konstaterer vicedirektør Rolf Kjærgaard fra Vækstfonden.

Den stigende efterspørgsel topper i de kommende år, fordi ventureselskaberne investerede i langt højere grad omkring år 2000 end i dag. Disse virksomheder er nu i ekspansionsfasen, og skal tilføres kapital for at komme frem til exit. Men de danske ventureselskaber kan altså ikke følge med.

- Mange af de it-virksomheder jeg taler med klager over, at det er for svært at få venturekapital i sammenligning med eksempelvis i Sverige og USA. Det skyldes til dels, at ventureselskaberne herhjemme er for små, siger direktør Tom Togsverd fra ITEK, der er it-virksomhedernes organisation under Dansk Industri.

Større selskaberLøsningen er ifølge ham større danske ventureselskaber med større kapitale muskler og med mere specialiseret viden på forskellige brancher.

- Der mangler risikovillighed og indsigt, så man får det rigtige ud af det potentiale, der ligger ude hos virksomhederne. Det får man med større og mere professionelle ventureselskaber, siger Tom Togsverd.

Christian Vintergaard fra Øresund Entrepreneurship Academy er enig i, at det danske venturemarked skal styrkes. Ifølge ham kan det ske på to måder. Det kan blandt andet ske ved en fusion, som eksempelvis den netop offentliggjorte milliardfusion mellem IVS og BankInvest IT Venture. En øget indsats for at få flere stærke udenlandske investorer til Danamark er også en måde at nå frem til de 20 milliarder kroner. Udenlandske ventureselskaber har nemlig både den kapital og kompetence, der skal til.