Danske unge laver narko via nettet

Danske unge har fri adgang til at producere hjemmelavede euforiserende stoffer via Internettet. I organiserede, hemmelige netværk hjælper de hinanden med at producere og afprøve stofferne - ofte med hjælp fra kemi-studerende.Hemmeligt narko-broderskabStoffer til eftertanke

Danske unge arbejder i organiserede netværk på Internettet, hvor de hjælper hinanden med at producere og afprøve farlige stoffer.
Samtidig udveksler de via nettet adresser på forhandlere af de kemiske materialer, der er vigtige ingredienser i de hjemmelavede euforiserende stoffer.
Overlæge og misbrugsekspert Henrik Rindom er rystet.
»Det er vanvittigt og meget farligt at eksperimentere med hjemmelavede eller nye stoffer på den måde. Risikoen for en alvorlig forgiftning er overvældende - den slags er i værste fald dødelige« siger han.
Han er overrasket over, hvor let det er at købe stoffer over internettet.
De unge hjælper via hemmelige netværk på internettet hinanden med at producere `hjemmelavede' og dødsensfarlige euforiserende stoffer. Alene en hjemmeside som psychedelia.dk, der bedst kan beskrives som en hemmelig loge for unge danskere, der jævnligt tager stoffer som LSD, ecstasy, heroin, kokain, amfetamin og GHB har over 600 `medlemmer' - på siden kan man læse, at cirka halvdelen er teenagere og de yngste kun omkring 13 år.
Via psychedelia.dk udveksler de unge adresser på talrige forhandlere af såkaldte research-chemicals (forsøgsstoffer, der primært forhandles til medicinal og kemi-industrien, men som enhver kan købe på internettet, red).
Alt, hvad der kræves af kunderne, er et par klik med musen og en enkelt pengeoverførsel via et kreditkort - så eftersendes de ønskede research-chemicals, der er vigtige ingredienser i produktionen af de hjemmelavede euforisende stoffer.
På psychedelia.dk skriver folkene bag de komplicerede kemiske `opskrifter' selv, at de er kemi-studerende - blandt andet fra Danmarks Farmaceutiske Højskole.
Misbrugsekspert og overlæge Henrik Rindom har set en række eksempler på indlæg om hjemmelavede stoffer fra psychedelia.dk. Han er overrasket over det høje kemiske niveau - og chokeret over risikoen for, at det går galt:
»Det er vanvittigt og meget farligt at eksperimentere med hjemmelavede eller nye stoffer på den her måde. Risikoen for en alvorlig forgitning er overvældende - den slags er i værste fald dødelig. Godt nok har de her unge en overraskende stor viden om, hvordan de stoffer, de syntetiserer, virker - deres kemiske niveau er ofte et godt stykke over gymnasiet. Men de kan alligevel kun gætte på virkninger og bivirkninger. De har nemlig slet ikke det nødvendige analyse-apparatur, og derfor kan de heller ikke tjekke renhedsgraden af stofferne. Man kan med god ret frygte, at der pludselig dukker et stof op, der giver Parkinson-syge eller en anden alvorlig sygdom, som det skete i USA,« siger Henrik Rindom til Urban.
Han er også overrasket over, hvor let det er at indkøbe research-chemicals på internettet:
»Når man kigger på psychedelia.dk, står det klart, hvor let det er for selv helt unge at få fat på de her stoffer over nettet. Som regel er salget jo rettet mod eksempelvis medicinal eller kemi-industrien - men i de forkerte hænder kan forsøgsstofferne altså alligevel fungere som ingredienser i farlige euforiserende stoffer,« siger Henrik Rindom.
Også rektor på Danmarks Farmaceutiske Højskole, Povl Krogsgaard-Larsen er chokeret:
»Det her kommer helt bag på mig. Jeg var slet ikke klar over, at det er så let at købe stoffer over internettet. Hvis vi på nogen måde aktivt kan hjælpe med at få stoppet de her ting, så vil vi selvfølgelig gøre det - men vi skal selvfølgelig også huske, at der på en hjemmside som den her måske er prestige i at sige, at man er kemi-studerende - derfor er det jo ikke sikkert, at alle dem, der hævder at være kemi-studerende, rent faktisk er det,« siger Povl-Krogsgaard-Larsen.
Urban har tjekket en lang række hjemmesider, der sælger research-chemicals. Mange af de stoffer, der optræder her, er lovlige at indføre i Danmark, men der findes også eksempler på firmaer, der sælger ulovlige forsøgsstoffer over internettet. Fælles for firmaerne er, at det er meget let at bestille research-chemicals hos dem. En rundringning til Sundhedsstyrelsen, toldvæsenet og politiet afslører desuden en vis magtesløshed over for problemet - eller som kriminalinspektør Oscar Brandt Lassen fra Københavns Politis narkotikaafdeling udtrykker det:
»Vi har ikke mulighed for at lave målrettede kampagner mod den her slags web-sider - hvis vi gjorde det, ville tiden simpelthen gå fra den tid, som vi nu bruger på at fange nogle af de egentlige bagmænd, der importerer de rigtigt store mængder hash og farlig narkotika.«