Danske turister bliver »konger« med drakmer

Hvis Grækenland forlader eurozonen og indfører drakmer, vil landets banker kollapse. For danske turister vil en ny valuta til gengæld gøre det endnu billigere at holde ferie i Grækenland.

Hvis Grækenland forlader euroen og indfører drakmer i stedet, vil det blive endnu billigere for danskere at tage på ferie i det sydeuropæiske land. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Banksammenbrud, kaos og markant lavere købekraft for grækerne, men en fordel for danske turister. Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, vurderer, hvad konsekvenserne vil være for Grækenland, hvis landet forlader euroen og genindfører drakmer.

Hvad vil der ske med det græske banksystem, hvis landet indfører drakmer?

Det er meget sandsynligt, at græske banker vil komme i massive problemer. Lige nu bliver de alene holdt i live af, at de får likviditetstilførsel fra Den Europæiske Centralbank. Det er alene penge derfra, som holder bankerne i live. Hvis det kommer dertil, at grækerne træder ud af euroen, er det nok ikke usandsynligt, at Den Europæiske Centralbank vil trække stikket.

Det betyder, at de græske banker ret hurtigt vil bryde sammen. Derfor vil man i en periode få en endnu mere akut tilstand i banksystemet. Det vil ikke engang være muligt at hæve, hvad der svarer til 60 euro om dagen i den nye valuta. Derefter kan Grækenland begynde at opbygge en ny valuta, men det vil være meget svært at få andre lande overbevist om, at de nye pengesedler rent faktisk har en værdi.

Derfor vil handlen på tværs af landegrænser blive meget vanskelig med den nye valuta. Grækernes mulighed for at importere de varer, de har behov, vil blive reduceret ganske betydeligt i en periode. Ingen vil have lyst til at have grækerne som modparter.

Hvordan fastsættes værdien på drakmer?

Det vil blive afgjort af markedet. Det vil afhænge af, hvad de globale investorer kan blive enige om, at den nye valuta skal være værd. Men vi kan nok godt forudse, at den til at begynde med sandsynligvis ikke vil være særlig værdifuld.

Hvilke fordele vil der være for Grækenland ved at indføre drakmer?

Fordelen ved at have en svagere valuta er, at man forbedrer sin konkurrencekraft. Man skal så huske på, at den gevinst ikke vil være nem at høste for grækerne, fordi landet ikke producerer noget, der er specielt attraktivt for andre end grækerne selv. De eksporterer ikke ret meget.

Og så skal man også huske bagsiden af medaljen. I 1970’erne, hvor jeg er vokset op, kaldte man en devaluering at udbytte arbejderklassen. Og det er i virkeligheden det, en devaluering er. Man kan ikke overbevise arbejderne om, at de skal gå ned i løn, så i stedet nedskrives valutaen og dermed nedsættes arbejdernes købekraft.

Hvis grækerne eksempelvis saver deres valuta over på midten, så får den almindelige græske borger vanvittigt svært ved at få enderne til at mødes, fordi grækerne er dybt afhængige af eksport fra andre lande. Det betyder, at de får en kæmpe dyk i deres reale indkomst. Det bliver tit overset i den her diskussion.

Hvad vil det betyde for de danske turister?

I begyndelsen vil det være en ret bøvlet situation for danske turister, men hvis systemet kommer op at køre igen, så må man forvente, at den nye valuta har en noget svagere værdi i forhold til euroen. Det betyder, at det bliver billigere for danske turister, for vi kommer jo med en stærk valuta og kan på den måde købe mere. Sådan var også med Spanien og Italien tilbage i 70’erne og 80’erne. Der kunne man som dansker føle sig som en konge, fordi valutaen hele tiden blev svagere. Det vil også være tilfældet i Grækenland, indtil man har fundet et mere naturligt leje for valutaen.

Hvor stor er risikoen, vurderer du, for, at Grækenland må forlade eurozonen og i stedet indfører drakmer?

Der er ingen tvivl om, at risikoen er øget. De næste par uger med politiske forhandlinger frem mod den 20. juli, hvor grækerne næste gang har en stor gældsafbetaling, bliver meget afgørende. Den 20. juli er en mere håndfast deadline, end vi tidligere har haft. For betaler grækerne ikke der, vil de stå med en ubetalt regning til Den Europæiske Centralbank, hvilket kan betyde, at ECB trækker stikket til de græske banker. Og så står vi altså med en fuldstændig eksplosion af den græske økonomi.