Danske svin gidsler i handelsstrid med Kina

Danmark er blevet alvorligt ramt af kinesisk forbud mod indførelse af svineprodukter fra EU, fordi EU har blokeret for salg af kinesiske kyllinger i EU, hævder danske virksomheder.

Kina har indført forbud mod en betydelig del af Danmarks eksport til det kæmpestore asiatiske land.

Importforbuddet rammer produkter, som kineserne betragter som delikatesser, nemlig tæer, ører, maver og nyrer fra svin. Når man går på kinesisk restaurant og bestiller Toasi, kan man få en ret, der består af svinemaver med syltet hvidkål. En anden kendt ret er ører og tæer, der bliver kogt og dyppet i en sur sovs og smagt til med hvidløg og ingefær.

Danmarks eksport af disse lidt usædvanlige svinefødevarer, som også anvendes i de private kinesiske husholdninger, udgør omtrent 200 mio. kr. om året. I løbet af de seneste uger er samhandelen med bl.a. grisemaver og tæer, produkter der er af høj værdi på det kinesiske marked, reelt brudt sammen, da kineserne har nedlagt importforbud mod disse råvarer fra en række virksomheder. Det gælder de tre danske kødvirksomheder Dat-Schaub, Nowaco og Danish Crown.

Kinesiske veterinær- og grænsemyndigheder hævder ifølge importørerne og kinesiske TV-kanaler, at der er fundet salmonella og listeria i produkterne fra udlandet. Dat-Schaub, der ejes af storslagteriet Danish Crown og Tican, hører til en af de hårdest ramte virksomheder.

Både i Dat-Schaub og Nowaco ses importforbuddet som en klar kinesisk gengældelse for, at EU har trukket den endelige tilladelse til åbning af kinesisk eksport af kyllingebryster til EU i langdrag. Forhandlingerne har stået på i flere år. Bl.a. har der været problemer med EU-godkendelser af de veterinære forhold på de kinesiske eksportslagterier.

Container strandet

»Det, der sker nu, er en gengældelse for, at Kina endnu ikke har fået en endelig godkendelse fra EU til at starte på eksporten, « vurderer vicedirektør Jens Riis fra virksomheden Dat-Schaub.

Nowaco har netop fået afvist en container med grisetæer af grænsemyndighederne i Shanghai med den begrundelse, at der er fundet listeria i produkterne. Importstoppet rammer desuden franske, belgiske og irske eksportører. Dat-Schaubs vicedirektør Jens Riis erkender, at hans virksomhed ikke kan garantere, at danske svinemaver er fri for salmonella. Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke kender ikke til importstoppet, men siger:

»Jeg håber, at vi er i stand til at dokumentere, at varerne er i orden. Er de ikke det, må vi få løst problemet. Men er varerne i orden, kan vi naturligvis ikke acceptere en sammenkædning mellem svineprodukter og fjerkrækød. Jeg kan heller ikke acceptere, at vi skal importere fjerkrækød, som ikke lever op til dansk standard, bare for at få svineprodukter derud«.

De danske slagteriers stærke brancheorganisation, Danske Slagterier, forsøger tilsyneladende at nedtone handelskrisens omfang.

»Vi har ikke udsendt nogen katastrofemelding, og vi betragter sagen (importstoppet, red.) som noget midlertidigt,« siger adm. direktør Anne Birgitte Lundholt fra Danske Slagterier.

Slagteriorganisationen har netop send sin EU-lobbyist og problemknuser i handelstvister, direktør Knud Buhl, fra Bruxelles til Kina for at udrede trådene.

Og dette kunne måske indikere, at sagen ikke er helt ubetydelig alligevel.

Kineserne aftager en lang række produkter, som vi ikke spiser herhjemme. Noget bliver dog brugt i dyrefoder, men det foderfabrikanterne betaler, kan slet ikke hamle op med kinesernes priser. »Vi får otte til ni kr. kiloet for svinemaver. Derfor rammer det kinesiske importstop os rimeligt hårdt ,« siger Jens Riis fra Dat-Schaub.

Konflikten mellem EU-virksomhederne og Kina falder på et uheldigt tidspunkt. Til april drager en stor erhvervsdelegation fra dansk landbrug med fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) i spidsen på et stort eksportfremstød i Kina.

»Vores virksomheder er også er repræsenteret på turen. Det var sjovere at skulle diskutere fremtidig samhandel med kineserne frem for det problem, der er i øjeblikket,« siger Jens Riis.