Danske rederier påvirkes af handelskrigen

Foto: NICHOLAS KAMM

Handelskrigen mellem Kina og USA får kunder i shippingbranchen til at foretrække mindre ordrer, hvilket rammer de danske rederier.

Det skriver Dagbladet Børsen.

To måneder efter præsident Donald Trump erklærede handelskrig mod Kina begynder de danske rederier at mærke konsekvenserne. Den amerikanske protektionisme skaber usikkerhed i shippingbranchen, der er den største enkeltstående eksportindustri.

- Der er kommet en nervøsitet i markedet i kølvandet på det her, og det får folk til at frygte, at andre varegrupper end stål og aluminium bliver ramt. Det skaber en usikkerhed, der har spredt sig til vores kunder, som er blevet mere tilbageholdende og påpasselige - i stedet for to laster køber de nu kun en last ad gangen, siger Jan Rindbo, der er administrerende direktør i Norden, til Børsen.

Jan Rindbo fortæller yderligere, at der nu er en større påpasselighed. I første kvartal blev der bestilt færre nye skibe, og i april faldt priserne også. Rederidirektøren påpeger dog, at usikkerheden kan skyldes andre ting end handelskrigen.

Flere ting peger i retning af en ny markedssituation, men det er endnu for tidligt at udregne eventuelle konsekvenser.

Jacob Clasen, der er direktør i Danske Rederier, kalder USA's og Kinas opstilling af handelsbarrierer for dybt bekymrende. Selv om det i øjeblikket kun er få varegrupper, der er direkte påvirket, så vil truslen om flere toldsatser afholde folk fra at købe.

- Det skaber en usikkerhed, fordi man ikke ved, hvad der kommer til at ske. Kunderne er blevet tilbageholdende med at lave længerevarende kontrakter, og vi er nået til et punkt, hvor der ikke bliver langtidsplanlagt, siger Jacob Clasen til Børsen.

/ritzau/FINANS