Danske rederier bestiller nye skibe i uset omfang

Dansk skibsfart har så meget vind i sejlene, at rederierne bestiller nye skibe i hidtil uset omfang. - Vi har det største antal ordrer på nybygninger nogensinde med omkring 100 nye skibe i ordre lige nu, siger underdirektør Jan Fritz Hansen, Danmarks Rederiforening, til TV2/FINANS.

Læs mere
Fold sammen
Ordrerne på nybygninger kommer, fordi de danske rederier har masser af last at sejle med, og at de får flere penge for det.

Landets næststørste rederi, Dampskibsselskabet Torm, har bestilt 14 nybygninger, hvoraf de seks endnu mangler at blive leveret. Selskabet har haft markant fremgang i 2003. Hele fem gange har rederiet måtte opjusterer sit skøn over overskuddet for 2003.

- Vi har været optimistiske, men resultatet er bare blevet bedre end ventet, langt bedre, siger adm. direktør Klaus Kjærulff, Dampskibsselskabet Torm.

Torm regner nu med et overskud på 370 millioner kroner i 2003, men forventningerne til 2004 er endnu større, nemlig 500 millioner kroner.

Rekordoverskuddene i rederibranchen skyldes de stigende fragtrater. Sidste år blev fragtraterne for tørlastskibene næsten tredoblet.

Det er især bulkcarriers og tankskibe, der er blevet afgivet nye ordre på.

Torms nybygningsprogram løber op i 250 millioner dollar. Rekorden i nybygninger herhjemme betyder, at handelsflåden vokser, og at beskæftigelsen stiger.

De mange nye skibe kommer under dansk flag. Til gengæld bliver cirka 40 procent af dem bygget i Kina.

/ritzau/