Danske priser truer svensk sprit

Svenskerne elsker de lave danske spiritusafgifter, og det koster nu arbejdspladser hos Systembolaget.

Læs mere
Fold sammen
Markedsmekanismen virker også i Sverige. Efter at danskerne i oktober sænkede spiritusafgiften, er svenskerne strømmet til de danske vinbutikker i en sådan grad, at det svenske alkoholmonopol, Systembolaget, skal til at fyre ansatte i Sydsverige. Det sker efter at Sverige som følge af EU-krav fra nytår indførte fri flaskebevægelighed over de svenske grænser, hvorefter svenskerne kan tage al den spiritus med hjem, de kan slæbe.

Efter at salget af spiritus i Sydsverige faldt, fortsatte tendensen og faldt med 15 procent alene i februar 2004 i forhold til samme måned sidste år. Derfor indledte ledelsen tirsdag forhandlinger med de ansattes faglige organisationer for at reducere personalet, i første omgang i Helsingborg. Da den svenske regering har pålagt spiritusafgifter på op til 90 procent, er det ikke muligt som modtræk at sænke prisen. På sigt er det muligt, at man bliver nødt til ligefrem at lukke butikker. Men der er lys på bunden af flasken:

»Salget af øl og vin er ikke faldet,« siger informationschef Björn Rydberg, der ikke forsømmer lejligheden til at minde danske læsere om, at øl og kvalitetsvin faktisk kan være billigere i hans butikker end i Danmark. »Vi er bestemt ikke ved at gå nedenom og hjem.«

Så er vi straks mere rolige.