Danske Norwegian-fly rammes af strejke

Det er ikke kun SAS, der må aflyse fly på grund af strejke. En Norwegian-strejke betyder, at 100 danske piloter fra onsdag ikke vil sætte sig i cockpittet.

Omkring 70 piloter fra Norwegian indledte lørdag en strejke på grund af striden om en ny overenskomst.

Heraf er der fem danske piloter, og fra onsdag vil strejken blive udvidet til at omfatte alle cirka 600 piloter fra det norske flyselskab og 100 danske piloter

Det siger kommunikationschef Arve Sigmundstad fra den norske pilot-fagforening, Parat.

»Fra onsdag har vi meldt ind, at cirka 100 danske piloter går i strejke,« siger han.

Piloterne og Norwegian har igennem tre måneder diskuteret vilkårene for en ny overenskomst, men altså uden held indtil videre.

Det ventes, at få flyvninger vil blive berørt henover weekenden, da størstedelen af de strejkende piloter har fri i forvejen, hvorimod den varslede strejke fra onsdag kan føre til langt flere aflyste afgange.

Men ifølge norske medier vil Norwegian flyve piloter og fly ind fra Norwegians datterselskaber i udlandet for at flyve på de udsatte afgange - blandt andet i København.

Det opfatter Parat som et brud på strejkereglerne.

»Det, mener vi, er strejkebrud,« siger Arve Sigmundstad.

Det europæiske transportarbejderforbund, ETF, siger til NRK, at man bakker Parat op og vil opfordre til sympatistrejker, hvis Norwegian vælger at kalde andre piloter ind.

Norwegian mener ikke, at det vil være et brud på strejkereglerne at kalde personale ind fra datterselskaberne i Finland og Spanien.

Ud over Norwegian er SAS i øjeblikket også ramt af en strejke, da kabinepersonalet her har nedlagt arbejdet.