Danske millioninvesteringer i bosætter-konflikt

Danske investeringsforeninger har skudt mere end 680 millioner kroner i en række selskaber, der på uheldig vis er en del af konflikten mellem Israel og Palæstina. Investorerne erkender problemet og arbejder på sagen.

Flere af de virksomheder, som de danske investeringsforeninger har sat penge i, har leveret udstyr til eksempelvis checkpoints mellem Gaza og Israel. Arkivfoto: Hazem Bader/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det handler ikke om at vælge side i konflikten mellem Israel og Palæstina. Det handler om Folkeretten og de konventioner, der har erklæret de israelske bosættelser på Vestbreden for ulovlige. Men ikke desto mindre skal man stadig passe på som virksomhed og investor. Det anses nemlig for meget problematisk, hvis man enten er med til at gøre bosættelserne permanente eller udvinder råstoffer fra de besatte områder. Og det gør en hel del virksomheder med danske penge i ryggen, viser en ny rapport fra researchcenteret Danwatch.

Tyske Heidelberg er et af de selskaber. Gennem et datterselskab har man fraterniseret med begge de løftede pegefingre, og det ville sådan set ikke være så interessant uden for Tyskland, Israel og Palæstina, hvis ikke det var for nogle af ejerne. Syv danske investeringsforeninger har nemlig aktier for 112 millioner kroner i moderselskabet. Heriblandt Nordea Invest.

Se grafik: De største engagementer i bosætterzoner

»Vi har kigget på Heidelberg, og vi har været i dialog med dem længe. Sagen er lidt speget, fordi de faktisk beskæftiger en masse lokale palæstinensere. Vi vil hellere lægge pres end at sælge, fordi vi er en relativ tung investor,« siger Eric Pedersen, direktør for Nordea Invest, der i øvrigt har nogle af branchens skrappeste og klarest definerede regler på området for ansvarlige investeringer.

I en anden ende af Danmark sidder Niels Skovvart i samme situation som sin konkurrent i Nordea. Han er afdelingsdirektør i Sydinvest, der har investeret i det mexikanske selskab Cemex. Selskabet er allerede blacklistet af Nordea Invest, men Sydbank har stadig aktier for 4,6 millioner kroner hos mexikanerne.

Det politiske Danmark bør gå forrest

»Den aktivitet, som Cemex måtte have i Israel, var vi ikke bekendt med, før vi læste det her,« siger Niels Skovvart til Berlingske, »Jeg ved, at vores samarbejdspartner er bekendt med det, og der pågår dialog om de aktiviteter, og der er nogle tilkendegivelser fra Cemex om, at selskabet ikke fremadrettet vil være med i de konkrete aktiviteter.«

Ud over Sydinvest har også Jyske Invest og BankInvest et engagement i Cemex. Sidstnævntes samarbejdspartnere har indledt den samme process omkring Cemex som Sydinvest, men grundlæggende mener kommunikationschef Dag Holmstad, at det politiske Danmark bør gå forrest. Ikke virksomhederne, som han mener tvinges til at udøve udenrigspolitik.

»Den politiske konflikt mellem Israel og palæstinenserne, som også drejer sig om israelske bosættelser på Vestbredden, er mere end 60 år gammel. Det er en beklagelig politisk konflikt, men det er ikke en konflikt, BankInvest kan eller vil tage del i. Det er en konflikt, der skal løses på nationalt eller overnationalt niveau,« skriver han i en e-mail til Berlingske.

Gammel vagthund på banen

Nordea Invest er langtfra den eneste investeringsforening, der har sat penge i selskaber med problematiske aktiviteter i regionen. Sammenlagt har de otte største investeringsforeninger 689 millioner kroner i selskaber, der direkte eller indirekte bidrager til, at bosættelserne rodfæstes, eller at ressourcerne i de palæstinensiske områder udvindes.

Det er organisationen DanWatch, der har lavet opgørelsen, og det ligger i forlængelse af to tidligere opgørelser om henholdsvis pensionskassers engagement i samme konflikt og dansk handel med kosmetik fra bosættelserne. Ansvarshavende redaktør Louise Voller:

»Hvis man laver investeringer et sted, hvor der foregår krænkelser af menneskerettighederne, så er man med til at opretholde de forhold,« siger Louise Voller til Berlingske Business, »Vi går ikke ind og siger: I må ikke investere i HP for eksempel. Vi siger i stedet: Tag nu ansvar for jeres investering!«

Samme budskab overalt

Det mener investeringsforeningerne også, at de gør. Fra hele paletten af selskaber, som Berlingske har været i kontakt med, lyder det samme budskab: Vi lægger vores vægt på at få ændret selskabernes aktiviteter.

»Hvis vi identificerer et brud på international ret, så forsøger vi som udgangspunkt at komme i dialog med selskabet om en løsning,« siger Søren Larsen, der er chef for ansvarlige investeringer hos Nykredit Invest.