Danske foreninger slår verdens aktier

Danske investeringsforeninger er bedre end deres rygte, slås det fast i en ny stor analyse af afkastet hos de 25 danske investeringsforeninger.

Danske investeringsforeninger har ikke noget at skamme sig over, når det handler om at skabe pæne afkast på globale aktier. Siden 1999 har alle danske afdelinger med globale aktier således som gruppe klaret sig bedre end verdensindekset for aktier.

Men fortsat giver danske investeringsforeninger lavere afkast end udenlandske foreninger.

Det konkluderes i en mere end 200 sider stor analyse ved navn »Investeringsforeninger 2004 - i et internationalt perspektiv«, som er udarbejdet af Kirstein Finansrådgivning.

»De danske foreninger gør det ganske godt. Kritikken af dem kan med mellemrum godt være lovlig hård. Men foreningerne kan blive endnu bedre,« siger Jesper Kirstein og henviser til, at flere udenlandske foreninger gør det bedre end danske.

Sidste år slog danske afdelinger med globale aktier verdensindekset MSCI World med 0,9 procent, og det - mener Jesper Kirstein - er ganske godt, især når det tages med i betragtning, at foreningerne også skal afholde omkostninger til handel, administration, markedsføring med videre.

Udsat for hård kritik
Bedst klarede afdelinger med navne som Nielsen Global Value og Spar Invest Value Aktier sig med afkast, der lå hele 27,7 og 17,6 pct. over verdensindekset. Så store afkast giver plads til dårlige resultater fremover, uden afdelingerne af den grund behøver forlade deres topplacering. Også Jyske Invest og Sydinvest kom ud med gode afkast, der var større end markedet.

Store foreninger som Carnegie, Danske Invest og Nordea Invest havde derimod et mindre godt år. Årsagen er formentlig satsningen på store aktier af »høj kvalitet«, og Jesper Kirsten konkluderer da også, at det på grund af dette ene dårlige år er for tidligt at kritisere disse foreninger, eftersom de ellers har været ret gode.

Dårligst med globale aktier var Midtinvest, ABN AMRO - der står bag Banco og Alfred Berg - Lån&Spar Rational samt Nykredit Invest.

Men set under ét har de danske afdelinger med globale aktier siden 1999 leveret 1,3 pct. mere i afkast om året end verdensindekset.

»Gad vide, om Dansk Aktionærforening eller de meget kritiske økonomiske journalister er klar over dette,« spørger Jesper Kirstein i sin store rapport.