Danske firmaer ser jackpot i Arktis

Olie- og mineindustriens indtog i Grønland og Arktis giver store forretningsmuligheder for en stribe danske virksomheder.

ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Photographer: Ulrik Bang / BANG.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KØBENHAVN/NUUK: Ressourcerne i det kolde Arktis er ikke kun på vej til at blive big business for de store olie- og mineselskaber. Den globale kamp om råstofferne på verdens top åbner også masser af muligheder for mange danske virksomheder. Alt fra revisionsfirmaer, entreprenører og rådgivende ingeniørfirmaer til shipping- og offshoreindustrien er ved at positionere sig til de nye forretningsmuligheder, der opstår i kølvandet på olie- og mineindustriens indtog i Grønland og det øvrige Arktis.

Baggrunden for hele det nye råstofeventyr er, at global opvarmning åbner for lettere adgang til potentielle rigdomme i den grønlandske undergrund i takt med, at gletscherne ved indlandsisen skrumper, og havisen smelter. En stime af olieselskaber lige fra den arktiske frontløber, multinationale Shell, til mellemstore aktører som Maersk Oil, Statoil og Cairn Energy er allerede i fuld gang med forundersøgelser eller egentlig efterforskning.

En af de danske virksomheder, der ligger lige i slipstrømmen, er den A.P. Møller - Mærsk-ejede offshorevirksomhed Danbor. Virksomheden har slået sig ned i Grønland i et joint-venture, Arctic Base Supply, sammen med det grønlandske Royal Arctic Line. Jointventuret går efter at få logistikkontrakter med olieselskaber på oliejagt højt mod nord.

Rådgivende ingeniører jubler Fire måneder efter starten i 2010 fik Arctic Base Supply en kontrakt med det britiske olieselskab Cairn Energy, og Arctic Base Supply har på et tidspunkt haft flere end 50 mand i sving i forbindelse med Cairns prøveboringer vest for Grønland. I år er lidt mere stille, fordi der ikke skal foretages prøveboringer ved Grønland denne sommer. Men Arctic Base Supply venter dog at skulle sende 30 mand med til de seismik- og

havbundsundersøgelser, som Shell, Maersk Oil og ConocoPhilips ventes at foretage her til sommer.

"Vi har ikke etableret det te selskab på den korte bane. Vi ved godt, at det er et langt, sejt træk, vi skal i gang med i Grønland for at få noget forretning deroppe. Vi er kommet til Grønland for at blive. Og vi har en vision om, at vi skal videre ud end Grønland. Det er derfor, vi hedder Arctic Base Supply," siger adm. direktør Steen Ove Hansen, Artic Base Supply.

Danmarks største rådgivende ingeniørfirma, Rambøll, har været i Grønland i 25 år og kan knap nok få armene ned af bare begejstring. Selskabet har 20 ansatte og omsætter for 18 mio. kroner om året i Grønland.

"Med mine- og olieindustriens indrykning ser vi fantastiske muligheder i at få en større ordrebog på rådgivning. Vi er førende inden for vores område i Grønland og satser rigtig meget på minesektoren. Det kan blive gigantisk stort for os," siger Niels Erik Hagelqvist, adm. direktør for Rambøll Grønland. Blue Water Shipping er et andet dansk selskab med store ambitioner i det arktiske område.

Virksomheden har tre kontorer i Grønland og åbner til sommer et midlertidigt satellitkontor i Upernavik for at servicere de 15 skibe, der er involveret i Shell, Maersk Oil og ConocoPhilips’ seismiske undersøgelser i Baffin-bugten ud for det nordvestlige Grønland.

"Vi ser muligheder både inden for olie- og mineralområdet i både Grønland og det øvrige Arktis. Det er helt klart et vækstområde for os. Vi har 18 mand på vores kontorer i Grønland og 12 agenter i de øvrige byer, og der skal ikke meget til for, at vi fordobler antallet," siger udviklingschef for Nordatlanten Ole Bøgh Ulriksen, Blue Water Shipping.

Når og hvis de grønlandske myndigheder giver grønt lys til en gigantisk jernmine i Isua nordøst for den grønlandske hovedstad, Nuuk, kan Blue Water Shipping ifølge Ole Bøgh Ulriksen også blive det selskab, der skal sejle maskiner og udstyr til etableringen af den udskibshavn, der er en del af hele det store mineprojekt.

Selv revisorer har udsigt til gevinst Realiseringen af jernmineprojektet ved Nuuk er tæt på, og bag mineprojektet står det børsnoterede London Mining, som både Rambøll, COWI og MT Højgaard har opgaver for. Også et kobbermineprojekt på den grønlandske østkyst er langt fremme.

"Jeg regner med, at der snart for alvor kommer gang i opførelsen af de første større grønlandske miner. I MT Højgaard fokuserer vi på at få opgaver inden for efterforskning og infrastruktur, blandt andet veje og havne. Men vi er i skarp konkurrence med andre entreprenørfirmaer," siger direktør Jóannes Niclassen fra MT Højgaards minesektion.

Også revisionsfirmaer som Deloitte og KPMG oplever de første skvulp fra mine- og olieindustriens indtog i Grønland. De rådgiver om skattespørgsmål for udlændinge, der opholder sig i Grønland i forbindelse med eksempelvis geologiske eller seismiske undersøgelser. Men med etablering af både mine- og olieselskaber og hele følgeindustriens etablering i Grønland ventes også revisionsopgaver og ikke mindst specialopgaver inden for transfer pricing og corporate finance.

"Udsigten til, at der måske kommer udvinding af olie , gas og råmineraler, vil give internationalt fokus og dermed store opgaver og er en af årsagerne til, at vi har etableret os i Grønland," siger skattespecialist Carina Korsgaard, der står i spidsen for KPMGs grønlandssatsning.

Berlingskes reportagerejse til Grønland var medfinansieret af Air Greenland