Danske Bank sælger ud

Krav: Danske Bank har nu indfriet et af Konkurrencestyrelsens krav for at godkende fusionen med RealDanmark. Samtidig indstiller banken sig på at sælge mere ud af det givtige PBS.

Danske Bank har nu indfriet et af de væsentlige krav, som Konkurrencestyrelsen stillede for at godkende fusionen med RealDanmark (BG Bank og Realkredit Danmark). Banken har solgt 11,22 pct. af aktierne i Værdipapircentralen og nedbragt sin ejerandel til 15 pct.

Køberen er Nationalbanken, som har betalt omkring 50 mio. kr. for posten og dermed sikret Danske Bank en beskeden fortjeneste.

Nu mangler Danske Bank at reducere aktieposten i Københavns Fondsbørs og i PBS, og den sidste post er den mest kontroversielle. Kravet er, at Danske Bank skal nedbringe sin ejerandel og dermed magt i PBS, fordi PBS, som er ejet i fællesskab af de danske banker, sidder på hele den elektroniske infrastruktur i finanssektoren.

Danske Bank håbede, det kunne klares ved, at PBS udskilte dankortet i et særskilt selskab, som banken så havde reduceret indflydelse på.

Men den løsning afviste Konkurrencestyrelsen for nyligt blankt. Banken har fortsat for stor indflydelse på infrastrukturen - ejerandelen skal reduceres yderligere. Det gør ondt på Danske Bank, for det koster både indflydelse og andel af indtjeningen i PBS.

Men Danske Bank har indstillet sig på, at det er nødvendigt.

»Til syvende og sidst er det dem, der bestemmer, hvad de betragter som værende det, vi skal leve op til. Så nu arbejder vi sammen med den øvrige banksektor på at finde en løsning,« siger Sven Lystbæk, direktør i Danske Bank.

Han tør ikke sætte en dato på, hvornår det går i orden.