Danske Bank på dyrt indkøb i Nordirland og Irland

Danske Banks køb af Northern Bank og National Irish Bank i Nordirland og Irland betegnes som dyrt men strategisk klogt. Høj vækst og lavere omkostninger skal kan forsvare prisen, siger bankens topchef.

Danske Bank på dyrt indkøb i Nordirland og Irland - 1
Koncernchef Peter Straarup måtte en ekstra tur rundt om hovedkassen i Danske Bank for at sikre sig ejerskabet af en nordirsk og en irsk bank i går. Købet af Northern Bank og National Irish Bank løber nemlig op i hele 10,4 milliarder kroner, og det var ikke noget, der huede investorerne på Københavns Fondsbørs, der handlede Danske Banks aktie ned i kurs.

»De siger, de betaler 2,2 gange bankernes indre værdi, men hvis man tager det pensionsunderskud på 1,2 milliard kroner med, som de skal fonde, bliver prisen 2,9 gange indre værdi. Det er i den høje ende, og det ser ud til, at man skal et stykke ud i fremtiden, inden købet ser fornuftigt ud, og det er længere ude, end aktiemarkedet er villigt til at diskutere lige nu,« siger aktieanalytiker Jesper Brydensholt fra investeringsbanken Enskilda Securities.

Ubekymret Straarup
Det bekymrer ikke ordførende direktør Peter Straarup, at nogle løfter øjenbrynene på grund af prisen på 10,4 milliarder kroner.

»Er det for meget, eller det for lidt? Det kan vi svare på om nogle år. Da vi købte Östgöta Enskilda Bank i Sverige, der er syv gange større i dag, end da vi købte den, gav vi 2,8. Og da vi købte Fokus Bank i Norge, som også er vokset noget, gav vi 2,4, så det er ikke usædvanlige multipler, når man køber en bank,« siger Peter Straarup.

Det er første gang, at en dansk bank etablerer sig som en full service bank uden for Skandinavien, og opkøbet er da også det næststørste, grænseoverskridende opkøb inden for den europæiske finanssektor i år.

Danske Bank har i de senere år sukket efter vækst i toplinien, men det har stort set været umuligt at gøre noget ved, fordi banken allerede har en markedsandel på cirka 40 procent i Danmark.

IT-flytning er afgørende
Vækst er der til gengæld nok af i Irland, som år efter år viser større vækst end de andre EU-lande. Udlån til private voksede således med næsten 18 procent sidste år, mens det i de andre EU-lande i gennemsnit voksede med knap seks procent.

Danske Bank vil derfor gøre købet til en god forretning ved både at drage fordel af den høje vækst og ved at beskære omkostningerne.

»Der skal spares nogle omkostninger, og så skal bankerne vokse. Hvis de vokser med den økonomiske aktivitet, er det fornuftigt. Men det er en transaktion, der er baseret på, at vi kan lægge dem over på vores IT-systemer, give dem vores effektivitet og vokse i et voksende marked,« siger Peter Straarup.

Strategisk betydning
Selv om det danske aktiemarked vendte mundvigende nedad og sendte aktien ned med over fem procent, gik ikke alle aktieanalytikere sure hjem fra arbejde i går.

»Vi føler, at faldet er uberettiget. Selv om opkøbet har mindre betydning for indtjeningen, ser vi meget positivt på den strategiske betydning,« konstaterer Torsten Bech Jensen fra Jyske Bank.

Han mener, at Danske Bank med købet har sendt et signal om at gøre det, den allerede har gjort i Sverige og Norge, da banken overtog banker der.

Danske Bank forventer at kunne reducere omkostningerne i de to banker med 15 procent, og det skal først og fremmest ske ved at flytte alle aktiviteter over på Danske Banks IT-platform - akkurat som banken har gjort de med den norske og den svenske bank. Netop den evne har gjort indtryk på omverdenen.

»Danske Bank er i verdensklasse, når det gælder effektivitet. Når de siger, at de vil udrulle deres IT-system til de nye banker, så kommer det til at gå fuldstændig efter planen, og så bliver der udrullet nye produkter, ligesom vi har set det i Norge og Sverige,« siger Jens Houe Thomsen, der er senior portfolio manager i Bankinvest.

Danske Bank overvejer, om nogle danske arbejdspladser skal flyttes til Irland, hvor lønnen generelt er lavere, men der er ikke truffet nogen beslutning. De irske banker undgår ikke selv besparelser.

Straarup vil selv
Danske Bank er som en af de få banker i Danmark uden forsvarsværn mod overtagelse, og vækst kan derfor være et forsvar i sig selv, men Peter Straarup ser bredere på det.

»Vi skal sørge for, at Danske Bank udvikler sig bedst muligt og får et så bredt forretningsgrundlag som muligt,« siger han.

Ellers kunne man måske forestille sig, at der kommer en meget stor udenlandsk bank og køber Danske Bank?

»Det kan du sige. Det regner vi ikke med sker. Vi regner med, vi selv skal udvide banken,« siger Peter Straarup.jri@berlingske.dk

omi@berlingske.dk

Læs også

Børsberetning side 20Find yderligere oplysninger på www.danskebank.dk.