Danske Bank: May-sejr i valget vil styrke pundet

Det britiske valg, der er i fuld gang torsdag, ventes ikke at få den store betydning for de finansielle markeder på kort sigt. Det vurderer Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank.

Det britiske valg, der er i fuld gang torsdag, ventes ikke at få den store betydning for de finansielle markeder på kort sigt. Det vurderer Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: BEN STANSALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi får den første exit poll klokken 23 i aften dansk tid, og finansmarkederne vil givetvis reagere på dem. Det skal dog siges, at exit polls jo netop blot er exit polls, og dermed kan den markedsreaktionen hurtigt vendes i løbet af natten eller tidlig morgen, hvis de faktiske talte stemmer viser et andet billede,« skriver han i en kommentar til valget.

Danske Bank venter ikke, at det får den store betydning for den økonomiske udvikling i Storbritannien på den korte bane. Det skyldes, at britisk økonomi undgik en opbremsning i andet halvår sidste år efter EU-afstemningen. Faktisk var væksten måske endda højere end i første halvår sidste år, lyder det fra senioranalytikeren.

»Det skyldes en kombination af flere ting: For det første overestimerede vi betydningen af politisk usikkerhed på erhvervstilliden og dermed erhvervsinvesteringerne. For det andet genoprettede den britiske centralbank hurtigt tilliden til økonomien ved at lempe pengepolitikken kraftigt.«

»Og for det tredje accelererede verdensøkonomien i andet halvår, hvilket også var positivt for britisk økonomi. Det er dog ikke det samme som at sige, at briternes beslutning om at melde sig ud af EU ikke har haft en effekt - den effekt har dog længe kun været synlig i pundets værdi,« påpeger Mikael Olai Milhøj.

MAY HOLDER HÅNDEN UNDER PUNDET

Den konservative premierminister Theresa Mays føring over Labours Jeremy Corbyn er blevet indsnævret, omend målingerne er uenige om hvor meget. Selv om ingen målinger i valgkampen har vist, at Labour var foran, så har det mindre forspring øget usikkerheden på de finansielle markeder, hvilket delvist er med til at forklare, hvorfor pundet er blevet svækket i løbet af valgkampen.

»Hvis Theresa May genvinder magten, så forventer vi, at pundet skal styrkes over for kronen - hvor meget afhænger af hvor stort et flertal hun får. Jo større et flertal hun får, jo mindre sårbar vil hun være over for de mere hardcore brexiteers inden for Det Konservative Parti, hvilket vil gøre hende mere fleksibel i det forestående forhandlinger med EU,« påpeger Danske Banks senioranalytiker.

I et scenarie med et stort flertal til Theresa May tror han, at pundet skal handle i intervallet 8,60-9,10 kr. per pund fremover. Omvendt, hvis flertallet er omtrent uændret, så skal pundet nok handle i intervallet 8,45-8,90 kr. pr. pund fremover. Det er det interval, som pundet har handlet i det meste af tiden siden briterne stemte for et brexit for et år siden.

Torsdag formiddag koster et pund 8,57 kr., hvilket er 0,11 pct. mere end onsdag.

INTET FLERTAL VIL KOSTE PÅ PUNDKURSEN

»Det mest negative scenarie i vores optik vil være et såkaldt »hung parliament«, hvor intet parti vinder absolut flertal. Det er ikke sædvanen i Storbritannien, men det er da sket før - senest i 2010. Vi tror, at pundet skal svækkes i det scenarie, da det vil øge den politiske usikkerhed betragteligt,« lyder det fra Mikael Olai Milhøj.

Ender det britiske valg der, kan det betyde, at det britiske pund måske skal ned omkring en bund på omkring 8,15 kr. pr. pund, lyder vurderingen.