Danske Bank: Ledighedsfald overgår vores forventninger

"Det kraftige ledighedsfald igennem 2006 er kommet som en stor overraskelse for os," lyder det fra chefanalytiker i Danske Bank.

De nye ledighedstal fra Danmarks Statistik, der viser et fald i ledigheden faldt med yderligere 3.800 personer fra oktober til november overgår forventningerne i Danske Bank:

"Ledighedsfaldet overgår i november endnu engang vores forventninger," siger chefanalytiker Steen Bocian.

Han peger desuden på, at antallet af ledige på aktivering samtidig er faldet med 1.100 personer. Og at der derfor samlet set er tale om et samlet fald i den reelle ledighed på 4.900 personer.

"Vi skal tilbage til 1998 for at finde et tilsvarende ledighedsfald på så kort tid. Der er ingen tvivl om, at det kraftige ledighedsfald igennem 2006 er kommet som en stor overraskelse for os," siger han.

Den rekordlave ledighed har endnu ikke først til noget nævneværdigt lønpres i dansk økonomi. Og det store spørgsmål er nu, hvor stor betydning den lave ledighed får for forårets overenskomstforhandlinger.

"Med et ledighedsfald på over 50.000 siden de seneste overenskomstforhandlinger er der ingen tvivl om, at presset for højere lønvækst er udtalt," siger Steen Bocian.