Danske Bank-kandidater frygter at lide Jacob Aarup-Andersens kranke skæbne

Bestyrelsesformand Karsten Dybvad fortæller i lukkede fora, at udenlandske kandidater til direktørposten frygter at blive afvist af Finanstilsynet i fuld offentlighed. Men er det en pseudo-forklaring?

Danske Banks bestyrelsesformand Karsten Dybvad fortæller i lukkede fora, at direktørjagten vanskeliggøres, fordi potentielle kandidater fra udlandet frygter at komme til at dele skæbne med Jacob Aarup-Andersen og blive vejet og fundet for let af Finanstilsynet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019

Det trækker ud med at finde en ny administrerende direktør til Danske Bank. Der er gået over syv måneder, siden Thomas Borgen forlod direktørjobbet i september sidste år. Vi har næsten vænnet os til den flinke og sympatiske Jesper Nielsen, som på tilsyneladende glimrende vis holder taburetten varm, mens vi venter – men som åbenbart ikke duer som endegyldig løsning. Men hvem så?

Bankens nye bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, optræder i forskellige lukkede fora, hvor han siger ord om bankens situation. F.eks. at årsagen til det langstrakte forløb er, at potentielle kandidater frygter at komme til at lide samme skæbne som Jacob Aarup-Andersen og blive udstillet i fuld offentlighed som mindre egnet. Jacob Aarup-Andersen er bankens unge komet og chef for »wealth management«, som den tidligere bestyrelse med Ole Andersen i spidsen i efteråret havde indstillet til Finanstilsynet som ny topchef. Som bekendt blev Aarup-Andersen vraget af Finanstilsynet, fordi han manglede erfaring inden for nogle af Danske Banks forretningsområder.

En uheldig læk

Misèren kom til offentlighedens kendskab efter et læk, som gjorde Finans.dk i stand til at afsløre, at Danske Bank havde bedt Finanstilsynet godkende Jacob-Aarup Andersen. Det gjorde Finanstilsynet altså ikke, og forløbet tvang Ole Andersen til at fortælle om den mislykkede rekruttering i en pressemeddelelse. Den historie er tilsyneladende nået ud på direktionsgangene i europæiske banker og bremser egnede kandidaters lyst til at lege med.

»Karsten Dybvad har formentlig så meget politisk fornemmelse, at han ikke præsenterer en eventuel kandidat og dennes betragtelige lønpakke på denne side af valget.«


På rygtebasis har det længe verseret i den danske finanssektor, at Finanstilsynets bestyrelse ikke selv havde mod og mandshjerte til at blåstemple Jacob Aarup-Andersen eller ej, men sendte sagen videre til Erhvervsministeriet, som sendte sagen videre til højere regeringskontorer. Hvis det er korrekt, hvilket ikke er bekræftet, har rigtigt mange mennesker i lille Danmark haft en interessant viden om Aarup-Andersens kandidatur, som mange erhvervsjournalister ville dø for at få nys om.

En pseudo-forklaring?

Men måske er Karsten Dybvads forklaring en pseudo-forklaring. Mon ikke Danske Banks bestyrelse i dag har fået nærlæst det europæiske banktilsyn EBAs guidelines vedrørende fit & proper-krav særdeles grundigt? Det er guidelines, som tilsynet formodes at læne sig op ad, selv om Danmark ikke er medlem af EUs bankunion. Og mon ikke man har lært så meget af Aarup-Andersen-affæren, at bestyrelsen er i stand til at vurdere, hvem Finanstilsynet vil nikke til?

Måske er det egentlige problem, at egnede udenlandske bankdirektører, der sidder i gode job, skal have rigtigt mange penge for at forlade deres stillinger til fordel for den tvivlsomme fornøjelse, det er at sætte sig i spidsen for den lange reparationsproces, som Danske Bank er i gang med. Karsten Dybvad har formentlig så meget politisk fornemmelse, at han ikke præsenterer en eventuel kandidat og dennes betragtelige lønpakke for offentligheden på denne side af valget. Så det er i hvert fald én årsag til ventetiden.

Så er der selve jobbet. Hvor sjovt er det – omend til en fyrstelig løn – at skulle bakse med evindelige fremtidige retssager og forlig samt eventuele nye afsløringer om hvidvask de næste mange år? »Den pågældende skal snarere agere forsvarsadvokat end bankdirektør«, mener en iagttager.

Vi må nok belave os på at vente en rum tid endnu.