Danske Bank kan vælte irsk minister

Millionkrav fra Danske Bank kan ende med at koste den irske minister for små virksomheder posten.

Danske Bank Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Tusinder af små irske virksomheder kæmper for at holde den økonomiske krise på afstand. De håber først og fremmest på politisk hjælp fra ministeren for små virksomhed John Perry, og de har al mulig grund til at forvente, at ministeren kender alt til deres problemer. John Perry er nemlig ved selv at blive væltet økonomisk omkuld, efter at Danske Bank har krævet et millionbeløb tilbagebetalt.

En dommer i Dublin har netop beordret John Perry og hans kone til at tilbagebetale Danske Bank et misligholdt lån på 2,47 millioner euro - omregnet 18,5 millioner kroner. Danske Bank lånte ministeren og hans kone pengene i oktober 2011 i et forsøg på at omlægge gamle lån. Perry, der driver en blandet landhandel bestående af blandt isenkræmmerforretning og en bedemandsforretning, stillede sikkerhed i familiens isenkræmmerforretning, en restaurant og erhvervsgrunde i landsbyen Ballymote, lige som der var 50 acres land med i sikkerhedsstillelsen.

Aftalen var, at John Perry skulle tilbagebetale lånet i løbet af et år, men der er intet sket, fremgår det i følge nyhedsbureauet Bloomberg af retsdokumenterne. Ministeren er en af de ufatteligt mange dårlige kunder, der har kostet Danske Bank milliarder af kroner i Irland, og opgøret med ministeren kommer i kølvandet på Danske Banks beslutning om at lukke de fleste filialer i Irland efter otte blodigt tabsgivende år på den grønne ø.

Danske Banks daværende topdirektør Peter Straarup besluttede for otte år siden, at Danske Bank ville have en luns af det boomende irske marked, og det fik den danske storbank til at lægge knap en milliard pund på bordet for at overtage National Australia Banks aktiviteter i Irland og Nordirland.

John Perrys problemer er ikke kun økonomiske, for kravet fra Danske Bank kan ende med at koste ham ministerposten. Hvis han ikke hurtigt når frem til en aftale med Danske Bank, risikerer han at stå overfor en personlig konkurs, og så smækker den politiske fælde. Et irsk parlamentsmedlem må nemlig ikke være personlig konkurs. Derfor begynder det at haste for den irske minister, der i retten fik seks uger til at nå frem til en aftale med den danske storbank.

Det har vakt stor opsigt i Irland, at John Perry også er bagud med skattebetalingen. Af retsdokumenterne fremgår det, at ministeren har fået et ti-årigt lån i Bank of Ireland for at kunne betale en skattegæld på 100.000 euro.

Af retsdokumenterne fremgår det ligeledes, at ministeren er stærkt rystet over Danske Banks forretningsmetoder, som han betegner som aggressiv og meget langt fra forholdene dengang, banken af egen drift ringede til ham og tilbød lån til hvad som helst.

John Perry kalder Danske Banks fremfærd for mobning, men han skal nok ikke håbe på forståelse for sin situation hos banken. Et forsøg på at få Danske Bank til at nedskrive lånet stødte på grund, da Danske Bank gjorde det klart, at det ikke vil ske, og at banken kræver det fulde beløb tilbagebetalt.