Danske Bank gik glip af kursgevinst på over en halv millard kroner

Danske Bank snød sig selv for en kæmpestor kursgevinst ved at sælge bankens mange aktier i Midtbank ad flere omgange inden fusionen med Svenska Handelsbanken.

Jurister og investorer er ikke enige om konsekvenserne af den dom om Midtbank, som højeresteretspræsident Torben Melchior (til højre) onsdag læste op. Foto: Morten Juhl
Læs mere
Fold sammen
Danske Bank har god grund til at ærgre sig over Højesterets dom i sagen om insiderhandel i Midtbank, fordi den forhindrer storbanken i at gennemføre en erstatningssag mod Midtbank på 54 millioner kroner.

»Vi træffer først en endelig beslutning mellem jul og nytår,« siger afdelingsdirektør Henrik Kilsgaard fra Danske Bank forsigtigt om den næsten uundgåelige konsekvens af frifindelsen af de fire tidligere Midtbank-chefer.

Danske Bank har gennem mange år været usædvanligt gode til at træffe rigtige strategiske beslutninger, der kombineret med stor omkostningsbevidsthed betyder, at bankens økonomiske resultater har været i top.

Når det gælder Midtbank må Danske Bank imidlertid nøgternt konstatere, at den her har valgt yderst uheldige tidspunkter at sælge aktier i Midtbank på.

Kursen skød i vejret
Danske Bank ejer Realkredit Danmark. Og derfor gik banken glip af 54 millioner kroner, som er forskellen på den kurs, som Midtbank betalte for at købe egne aktier tilbage fra RD i februar 2001, og kursen på tidspunktet for salget af Midtbank til Svenska Handelsbanken godt to måneder senere.

Dette tab er imidlertid populært sagt peanuts i forhold til, at storbanken solgte en langt større portion Midtbank-aktier nogle få år tidligere.

Frem til efteråret 1996 ejede Danske Bank hele 27,8 procent af aktiekapitalen i Midtbank - en post, som kom ind i Danske Bank via Danskes fusion med danske Handelsbanken i 1989.

Den store aktiepost blev solgt til kurs 158 og indbragte dermed Danske Bank ca. 123 millioner kroner. Godt fire år senere blev Midtbank altså fusioneret med Svenska Handelsbanken - som bød kurs 850.

Med andre ord kunne Danske Bank have inkasseret ca. 663 millioner kroner., hvis banken havde beholdt aktierne frem til fusionen. Forskellen er på mere end en halv milliard kroner.

De mange aktier blev stort set udelukkende solgt til lokale investorer, hvilket er baggrunden for, at mange indbyggere i Herning og omegn skabte sig en pæn formue, da Midtbank indgik i fusionen.

Danske Bank kan i dag kun konstatere, at det går op og ned i forretningslivet - men alligevel ærgrer de sig med garanti på direktionsgangen over, at de solgte aktierne i Midtbank lidt for hurtigt.