Danske aktier upåvirket af flodbølgen

Blandt aktier, som umiddelbart kunne påvirkes af katastrofen var Københavns Lufthavne, men aktien steg pænt med 16,00 kr. til 1.170 kr. og fortsatte den seneste tids positive trend på rekordniveau.

Under ganske moderat handel endte det danske totalindeks KAX helt uændret på værdien 262,94 ved lukning mandag. De fleste danske selskaber har meget lille eksponering mod de katastrofehærgede områder i Asien, og markedet var da heller ikke påvirket heraf. Blandt forsikringsselskaberne faldt Topdanmark med 2,50 kr. til 427,00 kr. og Codan mistede 3,00 kr. til 304,00 kr., men helt i modsat retning gik Alm. Brand imidlertid med stigning på 2,00 kr. til 214,00 kr.

Blandt aktier, som umiddelbart kunne påvirkes af katastrofen var Københavns Lufthavne, men aktien steg pænt med 16,00 kr. til 1.170 kr. og fortsatte den seneste tids positive trend på rekordniveau. SAS-aktien faldt små 3 pct. tilbage, til 50,00 kr., men dette ovenpå en meget stærk afslutning i sidste uge. Vestas Wind Systems har haft det svært i de senere måneder.

Dette på grund af svage forventninger til 2005, som udtryktes i forbindelse med offentliggørelsen af resultatet for 3. kvartal af 2004. Aktien steg i løbet af mandagen med 2,8 pct. til 64,75 kr., og genvandt dermed lidt af de seneste måneders tabte terræn. Stigningen fandt sted efter adm. dir. Svend Sigaards udtalelser om, at han har en tro på, at selskabet vil være i stand til at modstå presset fra de to store konkurrenter General Electric og Siemens. Vestas Wind Systems var sammen med serviceselskabet Group 4 Securicor, der ligeledes oplevede kursstigning på 2,8 pct., dagens bedste KFX-papirer, og Novozymes viste atter sin genfundne styrke med stigning på 1,2 pct. til 287,00 kr.

Dagens vinder på fondsbørsen var dog Columbus IT Partner, der senest har fået Consolidated Holdings, med Ib Kunøe i spidsen, som ny hovedaktionær. Selskabet har gennem flere år haft meget svært ved at realisere sorte tal på bundlinien, men den seneste ændring i aktionærsammensætningen kombineret med tilførsel af kapital har tilsyneladende skabt en vis tro på selskabets fremtid blandt investorerne. I løbet mandagen steg selskabets aktiekurs med hele 27,3 pct. til 8,40 kr. Stigningen må tilskrives forlydender i pressen om, at den partner, som Columbus den 9. december omtalte at have indgået en gunstig principaftale med, skulle være MicroSoft.

TK Development havde i måneden op til jul oplevet en kursstigning på hele 92,7 pct. som reaktion på, at selskabet har været i stand til realisere salg af butikscentre til fornuftige priser i især Østeuropa. I mandagens handel tabte aktien dog 5,1 pct., men dette må begrundes med gevinsthjemtagning ovenpå de enorme kursstigninger.