Danske aktier slap billigt i europæisk aktiefald

KFX-indekset tabte en halv pct., mens de fleste europæiske indeks blev hårdere ramt. Danisco var blandt de faldende aktier efter kvartalsregnskabet, mens Bryggerigruppen fortsatte fremgangen.

Kursfald prægede generelt torsdagens aktiehandel i såvel Danmark som Europa generelt. Det danske marked blev dog noget mildere ramt end mange andre. Mens mange af de europæiske hovedindeks indkasserede kursdyk på mere end halvanden pct., nøjedes det danske KFX-indeks således med et fald på 0,5 pct. til kurs 269,27.

Blandt indeksets faldende aktier var Danisco, der fremlagde sit regnskab for tredje kvartal. Dette viste et driftsoverskud på 446 mio. kr. på baggrund af en omsætning på 3,8 mia. kr. Forventningerne til helårets driftsresultat blev i forbindelse med regnskabet nedjusteret en anelse fra tidligere 2.100-2.225 mio. kr. til nu 2.100-2.200 mio. kr. Regnskabet så ikke ud til at indfri markedets forventninger, og aktien faldt godt en pct. umiddelbart efter offentliggørelsen. Samlet for dagen blev det til et fald på 0,7 pct. til kurs 279,5, der er det laveste lukkeniveau siden slutningen af januar.

Ud over Danisco var Vestas (- 3,9 pct.) og Lundbeck (- 2,9 pct.), der begge havde oplevet god fremgang de foregående dage, med til at trække ned i det samlede billede.

Carlsberg endte derimod dagens handel som en af de mest fremgangsrige KFX-aktier med et plus på 1,0 pct. Det skete på trods af, at Carlsberg er blevet stævnet af det thailandske bryggeri CBTL med krav om en erstatning på tre milliarder kroner. Sagen udspringer af, at Carlsberg i sommer opsagde sin licensaftale med CBTL. Det danske bryggeri vurderer ikke, at der hold i anklagen og betegner bl.a. beløbet som »aldeles urealistisk«.

Der var ligeledes kursfremgang til Danmarks næststørste bryggerikoncern. Bryggerigruppen, der fremlagde årsregnskab en halv time før lukketid onsdag, fortsatte fra morgenstunden kursfremgangen. Selv om noget af luften gik af ballonen i løbet af dagen, endte aktien 2,5 pct. oppe i en ny kursrekord og er nu samlet steget 7,0 pct. over de seneste to dage.

Bang & Olufsen kunne berette, at selskabet har overdraget sin fabrik i Skive til Flextronics, samtidig med at der er indgået en femårig aftale om, at Flextronics skal levere til B&O til fordelagtige priser. Udmeldingen blev positivt modtaget på aktiemarkedet. Inden meddelelsen lå aktien til et kursfald på godt en pct., men aktien steg straks og endte 0,6 pct. oppe i kurs 325.

NTR Holding tegnede sig med et dyk på 16,7 pct. for et af dagens største kursfald efter fremlæggelsen af selskabets årsregnskab. Dette viste et underskud på 10 mio. kr., hvilket var mere, end selskabet selv havde ventet. Især ekstra hensættelser i forbindelse med salget af et datterselskab trak ned.