Danske aktier med kursen sat mod syd

Der blev omsat for over fire milliarder kroner på den danske børs i går. De fleste ville sælge, og det fik kurserne til at falde.

Da dagens handel på Københavns Fondsbørs var overstået i går, var det kun muligt at finde 21 aktier med grøn pil opad. Alle øvrige aktier havde taget kurs mod syd.

Blandt de 19 aktier i KFX-indekset var det kun rengøringsgiganten ISS og forsikringskoncernen Topdanmark, der formåede at bryde den onde cirkel, der havde slået ring om børsens største og mest likvide aktier.

ISS blev belønnet for et godt årsregnskab, som blev offentliggjort i går. Det samme var tilfældet for Topdanmark, selv om det nu er to dage siden, at Topdanmark sendte et stærkt årsregnskab på gaden.

Det toneangivende aktieindeks faldt med 5,59 point til 269,79. I procent er der tale om et fald på lidt over to procent. Men tidligere på dagen så det langt mere alvorligt ud med fald på over fire procent.

Gift for markede
t

Samtlige børser i Europa faldt i går, og generelt var faldene større end i København. Den kursmæssigt kedelige torsdag blev skubbet i gang af en stribe bomber i den spanske hovedstad Madrid. Det var en af de største terroraktioner siden Anden Verdenskrig, og det sendte rystelser ind på alle børserne i Europa.

Frygten for, at terrornetværket al-Qaeda stod bag, var vedholdende, indtil den spanske regering udpegede baskiske separatister i ETA som skyldige. Enhver form for usikkerhed er gift for aktiemarkedet.

»Stemningen på aktiemarkedet var lige lovlig positiv, og derfor er det meget følsomt over for negative nyheder. Oven i de dårlige jobtal kommer så ulyksaligvis bombesprængningerne i Madrid og minder aktiemarkedet om, at der stadig er en risiko for terror,« siger aktieanalytiker Kurt Kara fra Danske Bank til Ritzau.

Henton Børsmæglerselskab i Silkeborg, der har specialiseret sig i tekniske analyser af aktiemarkedet, har et meget negativt syn på aktiemarkedet i øjeblikket.

»Der er tale om et kritisk nedbrud i flere af de amerikanske indeks,« konstaterer børsmæglerselskabet.

Stor travlhed
Der var usædvanligt travlt på det danske aktiemarked i går. Omsætningen nåede op på 4,2 milliarder kroner, og det er over 50 procent mere end den gennemsnitlige, daglige omsætning i februar, som ellers var begunstiget af stor omsætning.

Aktiemarkeder er ellers normalt præget af størst omsætning, når kurserne stiger, mens omsætningen for det meste er mindre i et faldende marked.