Danske aktier er med blandt de bedste i hele verden

Ser man bort fra Norge og Sverige - som også har haft et godt aktieår - skal man meget langt væk for at finde steder, hvor aktiekurserne er steg mere end i Danmark i 2004.

I Egypten, Indonesien, Argentina og Colombia - der steg aktierne mere end herhjemme i 2004.

Men ellers ligger danske aktier særdeles lunt placeret på en international hitliste over de markeder, der leverede de største og mest solide stigninger i år.

Tæt ved 20 procent steg alle danske aktier set under ét. Det var mindre end året før, hvor fremgangen var på over 30 procent, men det er mere end dobbelt så meget, som aktierne steg med i euro-området, der »kun« kan fremvise kurshop på 8,4 procent.

Også USA får baghjul af lille Danmark. Det store amerikanske SP 500-indeks ligger tæt ved ni procent højere end ved årets start, mens det guldrandede Dow Jones-indeks over de 30 største industriaktier kun med nød og næppe sniger sig op i nærheden af et plus på fem procent.

Aktier bedst på langt sigt
For udenlandske investorer har amerikanske aktier tilmed været en slem skuffelse, fordi dollaren faldt betydeligt i året, der næsten er gået.

På det globale plan blev aktiemarkedet i Colombia og Egypten de bedste i 2004. Begge markeder steg mere end 100 procent.

Men meget ofte er de gode markeder i et år næste års store tabere. Så det er bedre at se på tingene over en lidt længere årrække, og her har de danske aktier giver tæt ved syv procent om året, siden KFX-indekset blev oprettet i 1989.

Det er mindre end de amerikanske, som er steget med 9,7 procent årligt de seneste 100 år, og det understreger med tydelighed, at aktier på langt sigt er bedre end stort set alle andre former for pengeanbringelser.

USA har historisk også haft en højere økonomisk vækst end Danmark og Europa.

Hvis den tendens fortsætter det, så vil USA også frem over være det pengemarked, hvor aktierne på sigt klarer sig bedst.

Plads til overraskelser
Nogle mener så, at aktierne på globalt plan har haft deres storhedstid, og at udsigterne nu er mere dystre. I næsten 20 år frem til 2000, da IT-boblen bristede på den amerikanske Nasdaq-børs, har aktiene da også klaret sig enestående godt. Obligationernes glansperiode er fortsat også gennem 2004, hvor renten fortsatte ned - til de flestes overraskelse.

Så lige nu er situationen den, at amerikanske aktier målt på nøgletal som price/earning-værdier - der viser hvad én krones overskud i et selskab koster - ser ret dyre ud. Omvendt er aktier fra Europa og udviklingsøkonomier i Østeuropa og Asien forholdsvis billige, så her er der masser af plads til behagelige overraskelser i det nye år.