Danske afgifter lukker lavprisflyruter

Passagererne mangler ikke, men afgiftsopkrævningerne fra den danske stat er så høje, at det ikke kan betale sig at flyve, siger lavpris flyselskabet EasyJet.

Læs mere
Fold sammen
I dag er det sidste chance for at flyve med EasyJet fra København til Newcastle og Bristol. Det er ikke fordi, ruten ikke har passagerer, der er simpelthen bare ikke penge nok at tjene, siger selskabets talsperson i Danmark.

Den danske stat kræver 75 kroner i afgift for hver eneste passager, der letter fra en dansk lufthavn. Andre steder i Europa, kan EasyJet spare den udgift, og derfor er der flere penge at tjene på andre ruter. Og det er egentlig synd for Danmark, mener Christina Schärfe fra EasyJet.

- Jeg synes ikke, at det er specielt kløgtigt at vælge at opkræve en skat, når folk rejser ud af Danmark. Når vi skriver 2004 er det en anakronisme at beskatte folk, der rejser til udlandet. Vi er en lille nation, og vi er afhængige af at kunne rejse til udlandet på forretningsrejse, familiebesøg og ferie, siger Christina Schärfe til DR-København.

Men det går ikke kun ud over rejselystne danskere, mener Wonderful Copenhagen. De københavnske butikker mister millioner af kroner og tusinder af arbejdspladser, når flyselskaberne dropper hovedstaden.

Og afgiften skræmmer ikke kun Easyjet, fortæller den administrerende direktør i Wonderful Copenhagen, som har undersøgt konsekvenserne:

- Det handler også om alle de lavprisruter, som vi ikke får til København. Vores vurdering er, at vi i København og Danmark går glip af en omsætning på et trecifret millionbeløb og jobmuligheder, der kan tælles i tusinder, siger Lars Bernhard Jørgensen til DR-København.sbh@berlingske.dk