Danske advokatfirmaer søger partnere i udlandet

Danmark er for lille til flere fusioner mellem store advokatkontorer. Til gengæld vil danske advokater de kommende år bygge bro til udlandet og indgå formaliserede makkerskaber med internationale advokatfirmaer.

Læs mere
Fold sammen
I jagten på vækst vil flere af de største danske advokatkontorer de kommende år søge mod udlandet. Gennem regulære overtagelser vil de blive en del af nye internationale advokatvirksomheder.

Den nye tendens med danske advokatkontorer i flernationale makkerskaber vil komme efter en årrække med kraftig konsolidering herhjemme, forudser Sys Rovsing Koch - formand for Advokatrådet og partner i landets største advokatvirksomhed Bech-Bruun Dragsted.

»Danmark er ikke stor nok til, at advokatvirksomhederne bliver større. Yderligere vækst kræver, at man går ud over landets grænser til Europa eller Norden, og vi vil inden for en kort horisont se flernationale advokatfirmaer med danske deltagelse,« siger Sys Rovsing Koch.

Lovreglerne for strukturene i advokatbranchen er for tiden under ændring blandt andet med henblik på at øge danske advokatvirksomheders muligheder for at vokse i udlandet.

For godt til at blive væk
Indtil for 15 år siden måtte advokatkontorer i Danmark ikke have afdelinger i mere end én retskreds, og det medførte tidligere en kultur, hvor de enkelte firmaer havde hver sin enestående forståelse af advokatgerningen. Men tiderne er skiftet med aggressive strategier og fusioner, der har ført til store advokatfirmer som Bech-Bruun Dragsted, Kromann Reumert og Plesner Svane Grønborg med specialmedarbejdere på stort set alle juridiske felter.

Selv om både retspraksis og retskultur kan være forskellig fra land til land, så skal advokatkontorene nu i højere grad være internationalt orienteret, mener advokternes egen formand.

»Revisorerne har været gode til at organisere sig internationalt, og det skal vi også blive. Har vi eksempelvis en vindmøllevirksomhed, hvorfor er det så ikke en dansk advokat, der forandler kontrakter i udlandet. Det gør vi også, men vi skal i højere grad følge virksomhederne ud i verden,« siger Sys Rovsing Koch.

På samme vis er det ifølge Advokatrådets formand et spørgsmål om tid, før udenlandske advokatgiganter slår sig ned i København.

Allerede i dag har flere amerikanske og engelske advokatkontorer slået sig ned i Sverige og Tyskland, påpeger professor, dr. jur. Mads Bryde Andersen, der forsker i advokatbranchen.

»Det er langt fra udelukket, at flere internationale advokatfirmaer vil finde til Danmark. Man kan forestille sig, at eksempelvis et stort engelsk advokatkontor vil vurdere, at der er for meget forretning i København inden for EU-ret, international konkurrenceret og strategisk ret til at holde sig væk,« siger Mads Bryde Andersen fra Københavns Universitet.

Tjener på konkurser
Også professoren forudser en årrække uden nye store fusioner:

»Vi oplever efter min bedste vurdering ikke flere fusioner af større karakter herhjemme. Det kan godt være, vi ser nogle enkelte, mindre sammensmeltninger. Markedet for fusioner og opkøb, hvor potentielle købsvirksomheder virkelig har brug for massiv og omkostningstung advokatbistand, har det ikke godt for tiden. Det betyder, at behovet for at gå sammen i store enheder ikke er stort,« siger han.

I fraværet af fusioner tjener de store advokatkontorer flest penge på immaterielret, konkurrenceret samt konkurser. Branchens samlede indtægt svinger mellem otte og ni milliarder kroner om året.