Dansk valutaguru anbefaler tysk nødhjælp til EU

Den bedste medicin mod sygen i euro-samarbejdet er en slags tysk Marshall-hjælp til Europa. Det mener Nomuras danske valutachef Jens Nordvig.

Valutaeksperten Jens Nordvig fra Nomura Securities Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Valutachefen i det japanske finanshus Nomura Securities i New York, danske Jens Nordvig, mener, at Tyskland kunne redde eurosamarbejdet ved at give Europa en form for Marshall-hjælp, som man så det efter Anden Verdenskrig, hvor amerikanerne ydede massiv økonomisk støtte til genopretningen af det krigshærgede Europa.

»Hvis tyskerne ønsker et hurtigere økonomisk opsving og en ændring i den politiske stemning i EU, bør de yde en slags ad hoc-overførsel. EU-landene vil aldrig formå at blive enige om permanente overførsler. Det er naturligvis meget svært for Merkel at få støtte til på hjemmefronten. Men politisk ville det sende et meget positivt signal. En tysk »Marshall-plan« vil være yderst positiv,« siger den 40-årige dansker til den norske finansavis Dagens Näringsliv.

Jens Nordvig, der i kriseårene 2011 og 2012 blev kåret til USAs bedste valutastrateg af fagbladet Institutional Investor frygter, at Frankrig kan blive det næste kriseland i Europa.»Hvis man kommer i en situation, hvor det franske obligationsmarked kollapser, og ECB er den eneste frelser ... Wow. Det kan virkelig gå galt. Jeg tror ikke, det vil ske næste år, men hvis man ser to til tre år frem, kunne det være et skrækscenarie,« siger Nordvig til Dagens Näringsliv.

Norvig ser i det hele taget sort på eurosamarbejdet. I bogen »The Fall of the Europe«, han udgav tidligere på året, tegner han et dystert billede af det økonomiske og politiske samarbejde i Europa.

»Oprettelsen af euroen var en kæmpe satsning. Hvis man havde spurgt de 100 bedste økonomer på området, om det var en god idé at skabe euroen, ville flertallet have sagt nej. Men politikerne ville ikke lytte. Nu skal vi betale prisen for det. Den gamle euro er død. Nu er vi nødt til at skabe en ny,« siger Nordvig til den norske finansavis.Han mener, at problemerne med euroen truer hele EU-samarbejdet. I øjeblikket er den største trussel mod eurozonen efter Nordvigs opfattelse deflation, som reducerer statsindtægterne og gør det svært at reducere statsgælden. Lige nu er der en inflation på bare én procent i eurozonen.

Norvigs råd er at svække euroen, øge inflationen og yderligere stimulere økonomien.