Dansk tøjeksport når nye højder

Mode På trods af dårlige konjunkturer steg eksporten af dansk tøj med 7,7 procent i 2003. Især tyskerne og svenskerne har smag afslappet danske design.

Læs mere
Fold sammen
Det er en dansk tøjbranche fuld af selvtillid, som på torsdag slår dørene op til den københavnske modeuge.

Dansk tøjeksport har nemlig nået nye højder i 2003 med en stigning på 7,7 procent i forhold til året før. Det viser de nyeste tal fra Dansk Textil og Beklædning (DTB).

Cheføkonom Nikolaj A. Dupont-Mersing glæder sig over, at det igen er lykkedes at skabe fremgang for tøjeksporten, der faldt med 3,3 procent fra 2001 til 2002.

»Vi har klaret os godt trods de dårlige konjunkturer, der har ramt de fleste industrier. Det skyldes blandt andet, at den europæiske økonomi er en såkaldt T-shirt-økonomi. Selv om du ikke har råd til et nyt køkken, så er der altid råd til en ny bluse eller et par nye bukser,« siger Nikolaj A. Dupont-Mersing fra DTB.

Cheføkonomen mener, at tekstilbranchen begynder at nyde godt af, at politikerne i flere europæiske lande forsøger at få økonomierne i gang ved at øge privatforbruget.

»Når folk får flere penge mellem hænderne, så køber de også mere tøj,« siger Nikolaj A. Dupont-Mersing.

Det er tyskerne, der i forvejen aftager over en femtedel af den danske tøjeksport, som tegner sig for den største stigning i kroner. Mens Holland og Spanien procentvis har øget importen af dansk tøj mest, nemlig med henholdsvis 17,7 og 16,7 procent.

Afslappet mode
Nikolaj A. Dupont-Mersing mener, at den danske succes med at sælge tøj til udlandet først og fremmest skyldes vores design.

»De danske designere har været i stand til at identificere de forskellige trends og omsætte dem til noget tøj i en afslappet stil. Det vinder frem fordi det i mange europæiske lande bliver mere acceptabelt, at man ikke er så stift klædt på, når man går på arbejde,« siger Nikolaj A. Dupont-Mersing, der håber, at den københavnske modeuge vil skabe endnu større opmærksomhed omkring dansk tøj.

I 2003 lå tekstilbranchens samlede omsætning på små 29 milliarder kroner. 77 procent af det danske tøj sælges til udlandet, hvilket gør tekstilbranchen til vores fjerde største eksporterhverv.