Dansk svineeventyr i Østeuropa

Investeringer Danske investorer stormer til Østeuropa for at investere i svinefarme. Om 10 år ventes der en årlig produktion på 20-25 mio. svin i dansk-ejede selskaber eller lige så meget som der der i dag produceres i Danmark.

Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investeringslystne danske svineproducenter har indledt en storstilet ekspansion i Østeuropa.

Fortsætter ekspansionen i samme takt som i de senere år, vil de vækst-ivrige landbrugsselskaber på danske hænder i øst i løbet af 10 år nå op på en samlet årlig produktion på 20-25 millioner svin.

Det skønner afdelingsleder Gustaf Bock fra Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret i Skejby.

Den ventede produktion i Østeuropa bliver dermed 20-25 gange højere end end i dag, og kommer stort set til at svare hele Danmarks nuværende årlige produktion.

I dag har cirka 300 danskere investeret i ca. 60 farme. Det er drejer sig især om svinefarme i lande som Slovakiet, Polen, Letland, Lithauen og det gamle Østtyskland, mens der er mindre investeringer i Ukraine, Rusland og Ungarn.

Og det er de store investeringsprojekter i kæmpesvinefarme ejet af selskaber med mange aktionærer, der er under opbygning i de tre sidstnævnte lande. Blandt andet vil selskabet Polen Invest, som 80 danske aktionærer står bag, investere en kvart milliard kr. i en stor produktion i Ukraine.

Velovervejede investorer
»Det har hidtil typisk været iværksættere blandt svineproducenter, der selv er taget til Østeuropa og har købt op. Næste trin bliver folk, der investerer i store landbrugsselskaber. Men nu er det velovervejede forretningsfolk, der investerer,« siger Gustav Bock.

Bliver der den ventede danske storproduktion i Østeuropa på danskejede farme, vil det altså svare til hele Danmarks nuværende svineproduktion. Scenariet om en samlet årlig produktion på 50 millioner svin på danskejede farme i Danmark og Østeuropa svarer til knapt halvdelen af USAs nuværende indenlandske svineproduktion. Oveni kommer en stor dansk-ejet svinefarm i Canada.

Hver fjerde går mod øst
En ny undersøgelse fra Dansk Landbrugsrådgivning viser, at hver fjerde af Danmarks 2.000 største svineproducenter overvejer at starte produktion i Østeuropa. Danmark er blandt Europas mest husdyrtætte lande, og der er begrænsede muligheder for udvidelse af svineproduktionen bl.a. på grund af skrappe miljøkrav.

Årsagen til investorernes lyst til at gå ind i Østeuropa er, at omkostningerne ved svineproduktion her væsentligt lavere end i Danmark. Der bliver imidlertid ikke tale om, at hele den danske svineproduktion er på vej til at forsvinde til Østeuropa, sådan som dommedagsprofeter spår.

Danske svineproducenter hører til verdens mest effektive svineproducenter. Og de kan få synergieffekter ved at at opbygge en produktion i Østeuropa, men de færreste vil nedlægge deres danske produktion og flytte til udlandet, siger branchefolk.

Det er bl.a. en kombination af skrappe miljøkrav i Danmark og billig jord og arbejdskraft i Østeuropa, der gør det attraktivt at investere i svinefarme.

Billigere
»Det er billigere at producere end i Danmark. Det eneste vi skal komme med er management og penge. Der er kæmpesynergier ved at have produktion i Danmark, da man kan udvikle den til noget nyt i udlandet,« siger Gustaf Bock fra Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret.

Administrerende direktør Johannes V. Hansen fra DPL-Invest siger, at der er en kæmpe interesse for at investere i Østeuropa.

»Men det er fuldstændig umuligt at vurdere, hvor stor dansk produktionen af svin i Østeuropa er om 10 år,« siger direktøren, hvis selskab har svinefarme i Slovakiet og i det østlige Tyskland.