Dansk Supermarked tjente over to milliarder kroner

Omsætningsvækst for Netto i udlandet og et forrygende finansresultat ligger bag rekordregnskabet fra Dansk Supermarked. Bilka er fortsat bedst til at tjene penge, men også Netto og Føtex er i god stabil drift, som selv jyderne i Dansk Supermarked betegner som tilfredsstillende.

Dansk Supermarked tjente over to milliarder kroner - 1
Netto ved den travle Nørreport Station ¿ det er dog mest i udlandet, at Netto har haft fremgang. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Med et overskud før skat på 2.077 millioner brød Dansk Supermarked med regnskabet for 2002/03 igennem to-milliarder-lydmuren.

Hverken i omsætning eller overskud kunne fremgangen måle sig med sidste års regnskab, men væksten i butikskæderne Netto, Føtex og Bilka er stabil. Mens omsætningsvæksten især er hentet hjem via Netto-kædens ekspansion i udlandet, sikrer et finansafkast i moderselskabet Dansk Supermarked, at resultatet igen i år går frem. Og altså passerer de magiske to milliarder.

De ellers så besindige jyder i hovedkvarteret i Højbjerg svang sig da også i går op til at kalde resultatet for absolut tilfredsstillende. Ganske vist er Føtex den eneste kæde, som har direkte fremgang på bundlinjen, men den marginale tilbagegang for Netto og Bilka er der forklaringer på, understreger økonomidirektør i Dansk Supermarked Simon Lodberg.

Bilka kan fortsat internt i Dansk Supermarked råbe »Hvem ka - Bilka!«, når det handler om at omsætte omsætning til overskud. Hver gang en kassedame i Bilka sendte varer for 100 kr. gennem stregkodelæsren, røg der 5 kr. og 87 øre på bundlinjen. En overskudsgrad som er helt enestående for detailhandlen.

Overskudsgraden har aldrig før ligget så højt, og når Bilkas årsresultat er gået en anelse ned sammenlignet med regnskabsåret før, er forklaringen da også den simple, at Bilka i regnskabsåret 2001/02 fik et ekstraordinært godt resultat på grund af en skattesag, som selskabet vandt. Ser man alene på driften, sætter Bilka med det seneste regnskab nye rekorder på både top- og bundlinje. Bilkakæden kan få svært ved at gentage successen i indestående regnskabsår. Den store begivenhed for Bilka bliver åbningen af det nye Bilka One Stop koncept som den dominerende butik i Fields, der åbner 9. marts.

»Sådan en butik vil altid belaste regnskabet det første år. Der er både de egentlige etableringsomkostninger og en massiv markedsføring,« siger Simon Lodberg.

Efter flere år med voldsom ekspansion er Nettos butiksnet med 350 butikker herhjemme ved at være fintmasket. Regnskabsåret har da også i Nettosammenhæng været stille og roligt med kun syv nye butikker herhjemme.

I runde tal har Netto i Danmark en omsætningsvækst på en halv milliard, mens overskuddet efter skat ender på 175 mio. kr. En enkelt million ringere end i fjor.

»Vi er tilfredse med resultatet i Netto, men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke vil have overskudsgraden længere op end de 2,2 procent, den er på. Her spiller det ind, at vi har haft en række etableringsomkostninger i forbindelse med Nettos nye centrallager i Køge. De kommer ikke næste år,« siger Simon Lodberg.

Herhjemme må Netto se frem til skærpet konkurrence, når tyske Lidl åbner. Simon Lodberg tror dog ikke, at den skærpede konkurrence vil være ødelæggende for indtjeningen.

»Vi kender Lidl fra England, Polen, Tyskland og Sverige. Og vi er vant til at konkurrere med dem. Nu kommer de så på vores hjemmebane,« siger han.

Travlt i udlandet
Hvis Netto-terrieren har sænket tempoet, når det gælder om at pisse territorium af til nye butikker herhjemme, har den lille sorte hund til gengæld haft travlt i udlandet. Der er kommet 56 nye butikker til. Omsætningen er steget med en mia. kr., og med en omsætning på 12,8 mia. kr. er de udenlandske Nettobutikker den største kæde i Dansk Supermarked. De udenlandske Netto-butikker giver et lidt ringere resultat end sidste år. Især Nettos etablering på det svenske marked er med til at forringe resultatet.

Føtex-kæden, som de seneste år især har ekspanderet i Hovedstadsområdet, er sluppet ud af regnskabsåret med fremgang på alle linjer. Omsætningen er vokset med en halv milliard. Overskudgraden er steget fra 3,0 til 3,2, og resultatet efter skat på 268 mio. kr er 31 mio. kr bedre end sidste år. Der kom to nye Føtex-butikker til i regnskabsåret, og med de regnskabstal, kæden præsterer, er det forståeligt, at også dette år vil byde på nyåbninger. Det bliver i Frederikssund, på Amagerbrogade og i Ribe.