Dansk succes på Comdex-messe

De små sejrede: Den kendte Comdex-messe for IT-branchen blev en miniput i den nye nordiske version og var ramt af tunge afbud. Men de mindre danske virksomheder havde en rigtig god messe.

GÖTEBORG

Det var ikke de fremmødte selskaber, der trak størst opmærksomhed ved premieren på den første nordiske version af den internationale IT-messe Comdex i Göteborg.

Ericssons topchefer, koncernchef Marianne Nivert og adm. direktør Kurt Hellström, meldte afbud i sidste øjeblik - formentlig for at forberede de triste grimasser til det forestående regnskab og Nokia, der om nogen er en nordisk IT-kæmpe, var der kun med en enkelt taler. Det gav sammenlagt en noget tam premiere på Comdex Nordic-messen i Göteborg.

Men omvendt gav det plads og fokus til langt mindre firmaer til at boltre sig.

Og her blev danske Vigilante, der foretager sikkerhedstjek af virksomhedernes IT-systemer, en af de helt store vindere.

En provokation

På en storskærm viste Peter Vestergaard, chef for Security Services hos Vigilante, hvordan man, med standardprogrammer hentet på nettet, kan hacke hjemmesider og lægge dem ned.

Det gav en kæmpeskare af måbende tilskuere, hver gang Vestergaard efterlod en testhjemmeside med »Vigilante was here« skrevet over siden. En provokerende fremvisning af problemerne med sikkerhed på nettet, som var både effektiv, og som også var »at gå lige til grænsen«, erkendte Vigilantes nordiske chef, Morten Hedrich.

»Det sætter tingene i perspektiv, når vi viser, hvor nemt det er,« sagde Morten Hedrich.

Og blandt tilskuerne var der flere rystede chefer fra store virksomheder. Det var ikke rart at se en hjemmeside blive lagt ned på få minutter.

»Vi skal vist hjem og have tjekket vores hjemmeside,« som en svensk erhvervsleder sagde med et smil bagefter.

Efter endnu en fremvisning for en tætpakket skare træder Peter Vestergaard til side og kommenterer uddybende over for et par tilskuere.

»Vi skal opleves som saglige og uafhængige. Vi viser problemet, men vi har ikke sikkerheds-software med i tasken, som virksomhederne kan købe. Vi er helt uafhængige af software-producenterne, men tjekker bare deres produkter af,« sagde Peter Vestergaard. Han erkender, at det kan virke som en skræmmekampagne.

Blandt andre danske firmaer var TDCs Internordia præsenteret med en stor stand i B&O-design, som trak fulde huse. I mangel på andre giganter, fik TDCs koncernchef Henning Dyremose opmærksomhed, da han talte på messen.

En god messe

Blandt de mindre virksomheder var Olicom-selskabet Sifira repræsenteret og havde også en god messe.

Salgschef Martin Bonnèn havde Sifiras meget simple og let forståelige produkt med, som er en software-løsning, der gør, at man kan få alle mail og telefonbeskeder fra mobil- og fastnettelefonen sendt direkte til postprogrammet Outlooks indbakke. Her kan så både mail- og talebeskeder aflæses og aflyttes - hvilket teknisk hedder Unified Messaging.

Kunderne kender Bonnèn i forvejen, det er de store teleselskaber, som skal købe deres profdukter, men messen skulle bruges til at præsentere Sifira bredere.

»Vi har et testprogram på vej hos de to små danske teleselskaber Telmore og Link Telecom. Men jeg ser det som et oplagt produkt for teleselskaber - også uden for Danmark - og derfor er vi her,« sagde Bonnèn.

Sifira med, at de enkelte telekunder skal betale for tjenesten med en pris på mellem 15-60 kroner om måneden.

Danske Navision fik pæn opmærksomhed på sin stand. Michael Uhman, direktør for Navision Sverige, var meget tilfreds.

»For os har det været en meget god messe. Der var utrolig mange mennesker på messen, hvis man sammenligner med andre skandinaviske messer,« siger Michael Uhman.

Men Ericssons afbud, og det, at man ikke havde Nokia på messen, var ikke smart, mener han.

»Det var mere en svensk messe end en nordisk messe. Men jeg håber, den bliver den dominerende messe i Skandinavien, for den har et stærkt navn at trække på,« siger Navision-direktøren.

Arrangørerne venter, at op til 20.000 har besøgt messen, der lukkede i går aftes.