Dansk politiker skal føre an i EU-kamp mod svindel

Det danske parlamentsmedlem Jeppe Kofod står i spidsen for arbejdet, når et udvalg under Europa-Parlamentet det kommende år skal undersøge sager om hvidvask af penge, skattefusk og momssvig.

Det danske parlamentsmedlem Jeppe Kofod står i spidsen for arbejdet, når et udvalg under Europa-Parlamentet det kommende år skal undersøge sager om hvidvask af penge, skattefusk og momssvig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Jeppe Kofod er således tirsdag udpeget som co-rapporteur for Europa-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg.

Dermed bliver det hans opgave at lede afhøringer af indkaldte vidner samt at føre pennen, når udvalgets konklusioner, krav og anbefalinger skal nedfældes.

»Vi håber, at vi kan vise medlemsstaterne i Europa, hvor vigtigt det er at lave regler, der én gang for alle sætter en stopper for skattefusk og økonomisk kriminalitet. Og så vil vi have EU-landene til at samarbejde om at bekæmpe det her meget mere effektivt, end man gør i dag,« siger Jeppe Kofod.

»Det er alt for nemt for store virksomheder ikke at betale skat. Det er alt for nemt for kriminelle at bruge vores banker til hvidvaskning,« siger han.

Der er 45 medlemmer i udvalget. De har fået et etårigt mandat af Europa-Parlamentet til at gennemføre kulegravningen af hvidvaskskandaler samt til at undersøge sager om svindel med offentlige midler.

Det er Jeppe Kofoeds plan at sætte gang i høringer om udbytteskandalen i Skat. Her blev den danske statskasse franarret op mod 12,3 milliarder kroner.

»Det er en klassisk sag med svindlere, der begår økonomisk kriminalitet ved at få refunderet udbytteskat, som de ikke har betalt i første omgang. Det skal ikke kunne lade sig gøre. Derfor skal vi have et meget bedre automatisk samarbejde mellem landene.«

»Der skal være lige så god kontrol af, hvad der foregår internationalt på tværs af landegrænser i form af økonomiske transaktioner, som der er i de enkelte lande,« siger Jeppe Kofod.

Det tjekkiske parlamentsmedlem Ludek Niedermayer er samtidigt med Jeppe Kofod udnævnt som co-rapporteur for Europa-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg. De leder dermed arbejdet sammen.