Dansk opsang til flygigant

Amerikanske regler om følsomme oplysninger bremser ordrer til dansk deltagelse i Joint Strike Fighter projektet. Det er for ringe, mener erhvervsminister Bendt Bendtsen, som i går gav Lockheed Martin topchefen Robert Trice en røffel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Stive amerikanske regler og manglende opmærksomhed på danske virksomheders evner skaber tvivl om, hvor stor en dansk industrigevinst deltagelsen i de vestlige landes nye kampfly, Joint Strike Fighter, kan blive.

Derfor talte erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) i klart forståelige hovedsætninger på et møde i går med Robert Trice, koncerndirektør i fly- og våbenproducenten Lockheed Martin.

»Det går for trægt med Lockheed Martins arbejde på at få forhandlet kontrakter på plads med danske virksomheder. Er der problemer, så må de løses hurtigt,« siger Bendt Bendtsen.

Danmark har kastet både penge og prestige i Joint Strike Fighter-projektet. Håbet er, at udviklingen af det nye kampfly vil udløse kontrakter med danske firmaer.

Men de amerikanske myndigheder stikker en kæp i hjulet på projektet, fordi de tilsyneladende ikke vil lade Lockheed Martin dele følsomme oplysninger med danske virksomheder. Det er et stort problem for virksomhederne, når de skal byde ind på projektet.

Det er de amerikanske eksportkontrolmyndigheder, som ikke vil give tilladelse til at klassificerede oplysninger bliver givet til blandt andet danske virksomheder.

Danmarks største privatejede software- og systemhus Systematic Software Engineering, har i to år har arbejdet på at komme i betragtning som underleverandør til projektet. Men Michael Holm, firmaets administrerende direktør, mister snart tålmodigheden.

»Der skal snart til at ske noget. Jeg ved, at Lockheed Martin forsøger at ændre de amerikanske myndigheders indstilling. Men på et tidspunkt bliver jeg tvunget til at gøre op, om vi fortsat skal satse på en ordre, eller om vi skal droppe forsøget. Det er almindelig sund forretningssans og ikke en trussel,« siger Michael Holm, som i aftes gentog synspunktet på et møde med Robert Trice.

Løsning skal findes
Problemerne omkring de hemmelige oplysninger blev også drøftet på mødet mellem Lockheeds Robert Trice og Bendt Bendtsen.

»Jeg kan ikke gå i detaljer, men jeg har gjort vores forventninger til Lockheed Martin helt klart på dette område,« siger Bendt Bendtsen.

Robert Trice lovede på mødet, at Lockheed Martin vil samarbejde med de amerikanske myndigheder om at løse problemet.

»Vi har brug for at forklare vores regering, at det er i deres interesse at finde en løsning,« siger Robert Trice.

Danmark er ved flere lejligheder gået i kødet på amerikanerne. Blandt andet kritiserede Danmark manglen på konkrete ordrer til danske virksomheder i forbindelse med statsministerens besøg i USA i maj sidste år. Og da erhvervsminister Bendt Bendtsen var i USA i januar, udtrykte han endnu engang sin utilfredshed over for Lockheed Martin.

Lockheeds Robert Trice var glad for mødet med ministeren.

»Det er blevet gjort klart for mig, at den danske minister forventer, at de danske virksomheder, der deltager i projektet, vil få en fair forrentning af deres investering. Vi er på et meget tidligt stadie i en meget lang proces. Vi må bede virksomhederne om at være tålmodige sammen med os,« siger han.

Lockheed Martin har antydet, at der vil komme ordrer til flere danske firmaer, men det ønsker Robert Trice ikke at uddybe nu. »De danske selskaber er meget stærke. Vi kender dem for noget godt, og de er bestemt fortsat med i spillet,« siger han.