Dansk opbakning til EU-forslag

Både regeringen og bankernes brancheorganisation, Finansrådet, støtter op om det nye EU-forslag, omend de har et par uafklarede spørgsmål.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager hilser EU-forslaget velkomment. Foto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere

Der skal være fælles regler for, hvordan man lukker en nødlidende bank i Europa, og bankerne skal selv betale regningen.

Det er hovedtrækkene i et forslag fra EU-Kommissionen, der er på vej, og det møder støtte fra dansk side.

»Det er godt, at Kommissionen nu har fremlagt et konkret forslag om en fælles afviklingsmekanisme for banker mv. Det er næste led – efter det fælles tilsyn – i det styrkede banksamarbejde. Nu kan vi komme i gang med at vurdere sagen og behandle forslaget teknisk og politisk. Fra dansk side er vi tilfredse med, at der lægges op til, at ikke-eurolande kan deltage i samarbejdet, hvis de ønsker det. Vi vil engagere os åbent og konstruktivt i forhandlingerne,« siger økonomi- og indenrigsminister Marianne Vestager (R).

Ser fornuftigt ud

Også Socialdemokraternes EU-ordfører, Jens Joel, er tilfreds med udspillet fra EU. Han venter på, at det konkrete forslag bliver fremlagt, og de efterfølgende forhandlinger, lige som han slår fast, at Socialdemokraterne først siger, om de vil være med i bankunionen, når de ved, hvordan det hele lander.

Men umiddelbart ser det fornuftigt ud, mener han:

»Der er to ting, som hele tiden har været afgørende for os. At sektoren selv skal betale regningen, og ikke skatteborgerne – og det bliver der lagt op til – og at der bliver en balance mellem ret og pligt, så de lande, der bliver underlagt en pligt, også har indflydelse på beslutningen.«

I bankernes brancheorganisation, Finansrådet, bakker de også op, og kontorchef Birgitte Bundgaard kalder det »en naturlig del af bankunionen«, at der også kommer en fælles mekanisme for at afvikle banker, ligesom der kommer en fælles tilsynsmekanisme.

Det er dog af afgørende betydning, hvordan man konstruerer den fond, der skal betale for de krakkede banker, siger hun:

»Vi kan ikke se endnu, hvordan finansieringen af afviklingen af bankerne skal være. Det er vigtigt for danske banker, at man kommer ind fra scratch så at sige. Det er vigtigt, at alle banker, der kommer ind, har orden i økonomien, så man ikke betaler for bagudrettede problemer.«