Dansk økologi tordner frem i udlandet

Sidste år steg salget af dansk økologi til udlandet med 31 procent i forhold til året før. Det er især mælk og andre mejeriprodukter, som hitter i udlandet.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Heike und Uwe Müllers hang til økologisk mælk fra danske køer er stærkt medvirkende til, at Danmark sælger økologiske produkter til Tyskland og resten af verden som aldrig før.

I 2013 blev der eksporteret økologi for 1.533 millioner kroner, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er en stigning på hele 31 procent i forhold til 2012.

»Det er en rigtig god nyhed for alle danske økologer. Det viser, at det hårde arbejde med at komme mere ind på det internationale marked er begyndt at bære frugt,« siger Kirsten Lund Jensen, der er økologichef i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Det er især økologiske mejeriprodukter, der ryger over disken i udlandet. I 2013 eksporterede Danmark således mejeriprodukter for 850 millioner kroner.

Tyskland er fortsat Danmarks suverænt største eksportmarked. Tyskerne tegnede sig sidste år for 52 procent af den samlede økologiske eksport.

Hos Økologisk Landsforening glæder man sig over salgstallene. Export manager Helene Birk hæfter sig ved, at hvis eksporten fortsætter i samme takt, når man den officielle målsætning om en årlig eksport på to milliarder fire-fem år før tid.

»Den positive eksportudvikling er med til at øge den økologiske produktion i Danmark - til gavn for dansk miljø, natur og grundvand - og den skaber flere grønne jobs herhjemme,« siger Helene Birk i en skriftlig kommentar.

Selv om Danmark eksporterede rekordmeget økologi sidste år, købte vi endnu flere økologiske varer fra udlandet. Danmark importerede økologi for samlet 1.787 millioner kroner.

»Der er helt naturligt nogle økologiske produkter, som vi skal importere, for dem producerer vi ikke i Danmark. Men når det kommer til for eksempel økologisk frugt og økologiske æg, som vi importerer meget af, er det en skam, at vi ikke selv kan dække markedet,« siger Kirsten Lund Jensen fra Landbrug & Fødevarer.

Hun mener, at danske økologer skal have bedre vilkår.

»Der er intet, vi hellere ville end selv at kunne dække markedet. Jeg håber, at den igangværende opdatering af regeringens økologiske handlingsplan og politiske vilje kan være med til at skabe øget produktion af frugt, æg og andre økologiske produkter,« siger Kirsten Lund Jensen.