Dansk-norsk toldkrig truer

Olie, laks og hortensia er ingredienserne i en import-fejde mellem broderfolkene.

Norge har heftige toldsatser på landbrugsvarer, og den ekstra told på 72 procent på hortensia har fået bægeret til at flyde over. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En toldkrig mellem Danmark og Norge er ved at blomstre op, efter nordmændene uden varsel hævede tolden på hortensia-planter med 72 procent i juli. Danmarks handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) truer med rejse sagen i EU, fordi Norge med den ekstra toldsats går i en endnu mere protektionistisk retning til trods for tidligere løfter om det modsatte.

"Det rammer danske gartnerier hårdt, fordi de har indrettet deres produktion på fortsat eksport til Norge. Jeg tog derfor sagen op med Trond Giske (Norges handelsminister, red.)," siger ministeren til den norske avis Dagens Næringsliv.Den danske minister har også haft sagen oppe og vende med den norske finansminister, udenrigsminister og landbrugsminister. Men indtil videre altså uden gevinst.

Uden at blive konkret omkring, hvad modsvaret skal være, henviser Pia Olsen Dyhr til Norges store eksport af laks og olie. Hun vil have EU-Kommissionen til at gribe ind over for nordmændene. Den danske eksport af hortensia udgør 250 mio. kroner om året.

Norge har i forvejen høje toldsatser på landbrugsvarer fra ost til blomster. Tidligere i år forsøgte norske bønder at få indført en ekstra told på 262 procent på osteimport. Netop de norske toldmure var også årsagen til, at danske mejerier afviste at hjælpe nordmændene under den norske smørkrise i slutningen af 2011.Norge har lovet at liberalisere markedet og gå mod frihandel. Men det løfte blæser nordmændene nu et stykke. Og den norske handelsminister har ikke andet end skuldertræk til overs for de danske frustrationer:

"De må bare leve med, at sådan er norsk landbrugspolitik," siger han til Dagens Næringsliv, og henviser til at Norge har lempet på importmodstanden.

"Der sker en gradvis ændring. Vi har haft en procentvis ganske stor forøgelse af madimporten i de sidste ti år. Vi har åbnet for mere import," siger han.

Tal fra Norges Statistisk Sentralbyrå viser dog, at det er som så med den store forøgelse. I 2001 udgjorde import af mad og levende dyr således 5,5 procent af den norske import. Ti år senere er tallet 6,1 procent.