Dansk landbrug frygter mudret valg i Storbritannien

Uanset resultatet af parlamentsvalget er den britiske økonomi på vej ned i gear. Det værste udfald af valget vil set med dansk erhvervslivs øjne være, hvis vi får et mudret parlament. Det øger risikoen for et hårdt Brexit.

Premierminister Theresa Mays konservative parti forsøger ved torsdagens valg at genvinde magten i Storbritannien. Foto: Oli Scarff/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når briterne går til valg, er det et valg uden de store økonomiske gaver.

Den britiske økonomi er på vej ned i gear, og det vil valget ikke ændre på, uanset hvem der vinder. Det mest afgørende for den britiske økonomi er, hvordan det kommer til at gå med Brexit-forhandlingerne, og i den sammenhæng kan en svækket premierminister give en farlig kurs.

Sådan lyder det fra en række økonomer, netop som mange millioner briter sidder med den sidste over­vejelser, om hvem de skal stemme på ved valget.

Torsdag aften ved vi, om det bliver den konservative Theresa May eller Labours leder Jeremy Corbyn, som vinder valget. Men selv om der er forskel på de to kandidaters økonomiske politik og deres indgang til Brexit-forhandlingerne, vil valgets udfald ikke få den store virkning på den britiske økonomi på kort sigt.

Problemet kan opstå, hvis May fortsætter som premierminister med et mudret parlament bag sig. Det øger risikoen for et hårdt Brexit og tab af arbejdspladser i Danmark, fremhæver Landbrug & Fødevarer.

»En klar sejr til Theresa May vil styrke hendes position og opbakningen til hendes Brexit-linje. Hun vil med en stærk sejr have et klart mandat til at forhandle en frihandels­aftale på plads. En spinkel sejr til Theresa May kan svække hende og gøre hende mere sårbar over for krav fra hardlinerne blandt de konservative. Det kan øge risikoen for, at der slet ikke kommer en handelsaftale,« siger cheføkonom Frank ­Øland, Landbrug & Fødevarer.

»Theresa May har tidligere truet med, at no deal er bedre end en dårlig aftale. Det kan på sigt koste milliarder af danske eksportkroner og tusindvis af danske arbejdspladser,« siger Frank Øland.

I første omgang har den britiske økonomi klaret sig fint efter Brexit sidste sommer. Virksomhedernes investeringer er foreløbig ikke dykket som forventet, men pundet er blevet svækket, og det begynder briterne nu at kunne mærke.

Den situation vil resultatet af det britiske valg ikke ændre ret meget på, fremhæver senioranalytiker Olai Milhøj, Danske Bank.

»Det kan godt være, at der ikke har været den store realøkonomiske ­effekt af Brexit. Men vi har set en massiv svækkelse af pundet. Det ­giver højere importpriser, og det er langsomt ved at sætte sig i priserne for forbrugerne. For første gang ­siden 2014 har vi negativ vækst i reallønnen. Det gør det svært at opretholde privatforbrugvæksten,« siger Mikael Olai Milhøj, der fremhæver, at ­briterne i begyndelsen af året kun havde en vækst på 0,2 pct.

»Når vi ser ind i 2017, ser tingene ikke så stærke ud for den britiske økonomi. Briterne er ikke på vej ud i en recession, men væksten ser ud til at blive lavere end i både Frankrig og Tyskland, som vi ellers betrager som værende lande, der er udfordret på væksten,« siger Mikael Olai Milhøj.

Hos Sydbank mener makroanalytiker Kim Blindbæk, at en konservativ sejr kortvarigt vil kunne styrke pundet. Men Kim Blindbæk deler frygten for, at valget kan ende med en svagere Theresa May som premierminister.

»Hvis de konservatives flertal i parlamentet bliver væsentligt mindre end ventet – eller endda svinder ind – vil presset øges på Theresa May. I værste fald må May trække sig, hvilket åbner døren på klem for mere pro-Brexit konservative. Det vil øge risikoen yderligere for et hårdt ­Brexit,« siger Kim Blindbæk.