Dansk køkkenkomet nu med røde tal

Landets største privatejede køkkenkoncern lavede et to-cifret millionderskud i Norge.

Køkkenkometen Designa fortsætter med at øge omsætningen ganske markant, men 2007 endte alligevel med et tocifret underskud.

Det er der ikke én årsag til. Der er mange. Ledelsen erklærer selv, at regnskabet ikke er tilfredsstillende. Den peger på flere områder, der har kostet ekstraordinært. Det gælder blandt andet indførelsen af et nyt samlekoncept i relation til køkkensalget, som har været krævende.

Det gælder overtagelsen af kollegaen Wega og dennes tre butikker I Kolding, Odense og Århus. Det gælder investeringen og indkøringen af en ny maskingade til produktion af køkkenelementer.

Og det gælder ikke mindst koncernens indtog på det norske marked, hvor den midtjyske koncern har store planer efter, at man for to år siden helt overtog Det Norske Køkkensenter med hovedkvarter i Bergen.

Vanskelig procesDet har, erkender adm. direktør Henning Christensen, været en vanskelig proces at overføre Designas koncept til det norske marked, hvor man nu har omdannet det norske selskab til et rent datterselskab. De norske aktiviteter har alene påvirket bundlinjen med cirka 12 mio. kr. før skat.

Det er især problemer med at overføre Designas produktionskoncept til nordmændene, der har voldt problemer. Derfor tager Designa nu konsekvensen og flytter produktionen fra fabrikken i Bergen til fabrikken i Kjellerup med virkning fra årsskiftet. Det betyder, at 20-25 norske arbejdspladser forsvinder, mens et nogenlunde tilsvarende tal etableres i Kjellerup.

Designa har også tabt penge på at lukke aktiviteterne i datterselskabet TT Design Furniture. Virksomheden, der fremstillede fyrretræsmøbler, kostede i fjor koncernen fem mio. kr. før skat.

Trods den dårlige resultat-udvikling er der i årsregnskabet ikke mismod at spore. Tværtimod venter Designa fortsat omsætningsfremgang og et klart forbedret driftsresultat i indeværende år. Forventningerne bygger blandt andet på den måde, man er kommet ind i det nye år på.

Ærgerligt resultat»Det ærgrer os, at vi kommer ud med et minus, men det skyldes udelukkende problemerne i Norge og omkostningerne i forbindelse med lukningen af møbelfabrikken. Uden tabene her havde vi haft et pænt positivt drifts-resultat trods et år med meget store investeringer, og det går fantastisk i øjeblikket. Vi har øget vores køkkensalg i Danmark det første halve år med hele 30 procent,« siger Henning Christensen.

Dermed er det også givet, at Designa vinder markedsandele i et faldende marked.

Designa fremstiller både samlede og saml selv- køkkener. Herhjemme er der 38 butikker, der sælger Designas køkkener. I Norge er der tre, men målet er 20-25 butikker i det norske, oplyser Henning Christensen. Ved siden af køkkenproduktionen fremstiller midtjyderne også plademøbler. Denne produktion udgør omkring en fjerdedel af koncernens omsætning.

Henning Christensen grundlagde koncernen i 1992, og siden har Designa ekspanderet med raketfart. I forskellige sammenhænge er grundlægger og koncern da også blevet hædret for denne fantastiske udvikling.