Dansk køkken-gigant fyrer direktøren

Køkkener. Danmarks største køkkenproducent har haft leveringsproblemer i år, og det koster nu direktøren sin stilling.

Preben Bager er tilbage som topchef for landets største køkkenkoncern, HTH, med hovedkvarter i Ølgod. Han af-løser Henning Storm Rasmussen på posten.

Sidstnævnte har måttet tage konsekvensen af de leveringsproblemer, som har plaget køkkengiganten i år. Netop leveringssikkerhed er en af de mest kritiske konkurrenceparametre på køkkenmarkedet.

Det var netop Henning Storm Rasmussen, der for snart tre år siden afløste Preben Bager som adm. direktør i Ølgod.

Der bliver dog ikke tale om nogen langvarig løsning, oplyser Preben Bager, der siden sin fratrædelse har været bestyrelsesformand for HTH samtidig med, at han i dag er adm. direktør for en stor engelsk køkkenkoncern, Magnet.

To direktørjobBegge koncerner er ejet af den svenske køkkengigant Nobia, og i en periode skal Preben Bager varetage en dobbeltrolle som direktør begge steder. Han er ikke bange for at miste sit fokus på England.

- Jeg har en meget stabil ledelse derovre, og jeg kan godt være væk i perioder, uden at tingene falder fra hinanden, forklarer han.

En af Preben Bagers udfordringer herhjemme bliver at finde en ny afløser for sig selv i Ølgod, men det er ikke den største udfordring, fastslår han.

- Den vigtigste udfordring for mig bliver at løse vore leveringsproblemer. Det skaber skuffede kunder, hvis vi ikke er i stand til at levere komplette løsninger til den aftalte tid. Ikke bare skaber det frustra-tion hos kunderne, men det resulterer også i ekstra omkostninger, fordi vi så typisk skal ud til samme kunde mere end én gang, forklarer han.

Ifølge Preben Bager følger HTH hver eneste ordre, og målsætningen har været, at 97-98 procent af samtlige komplette køkkener skal være leveret til den aftalte tid. Imidlertid har det knebet med at nå de mål gennem 2007.

Ganske kort tid før afskedigelsen af Henning Storm Rasmussen mistede en snes medarbejdere i koncernen jobbet angiveligt på grund af en afmatning i efterspørgslen efter en række jubelår.

Imidlertid har ændringerne i direktionen angiveligt intet med dét at gøre. Hvorvidt en afmatning vitterlig er på vej, eller markedet bare flader lidt ud, ønsker han ikke at tage stilling til.

- Jeg er nok ikke den rette at spørge, da jeg jo først og fremmest har haft fokus på det engelske marked, men naturligvis kan træerne ikke blive ved med at vokse ind i himlen, som de har gjort de senere år, siger Preben Bager.

- Jeg tror imidlertid ikke på nogen form for dramatiske skift i markedet. Danmark har fortsat en god økonomi, og der er også fortsat en modetrend i køkkener. Og det, der betyder allermest er i virkeligheden, om folk tror på fremtiden. Det hænger meget sammen med beskæftigelsessituationen, og den er bestemt gunstig, siger han.

Fremgang hos konkurrentHeller ikke HTH's største konkurrent, Kvik-koncernen, kan få øje på et marked, der dykker.

- Hvis man med et dyk for-står, at vi venter nul-vækst, så er det helt forkert. Jeg fornemmede en vis uro hos kunderne et par måneder i det sene forår og i forsommeren, men uroen er forstummet, og efteråret ser fint ud, siger adm. direktør Carsten B. Andersen.

- Totalt set over hele året bliver der en pæn vækst, og den er i hvert fald reel og målbar for os, da vi ikke åbner nye butikker herhjemme i år.

Kvik er i øvrigt ejet af Nobias store svenske konkurrent, Ballingslöv.

Hos HTH får de ledelsesmæssige forandringer den konsekvens, at også koncernens tekniske chef, Henry Koch, forlader koncernen.