Dansk kamp mod EU i pære-sag

Danske myndigheder vil kaste lys over en EU-beslutning om at lægge straftold på kinesiske spare-elpærer. Danmark mener, at beslutningen er truffet på forkert grundlag.

Danmark er så fortørnet over en EU-beslutning fra sidste år om at straffe kinesiske lysproducenter med særtold på lavenergipærer, at Erhvervs- og Boligstyrelsen er gået i gang med at indsamle dokumentation for, at beslutningen blev truffet på et forkert grundlag.

Styrelsen håber at kunne få sagen genoptaget med nyt bevismateriale. Det sker normalt på initiativ af virksomheder eller andre parter, men det er usædvanligt, at et medlemsland forsøger at få en sag om straftold op igen.

Straftolden på helt op mod 66,1 procent af varens pris blev indført efter en klage fra de to europæiske lysgiganter, Philips og Osram, der beskyldte kineserne for at sælge lavenergipærer i Europa til langt under kostpris.

De danske myndigheder gik imod straftolden, og de føler sig stadig overbevist om, at det analysearbejde, der gik forud for EU's beslutning, var for dårligt.

Kommissionen indhentede informationer om blandt andet produktionsomkostninger og prisstrukturer hos en producent i Mexico for at vurdere de priser, som de kinesiske pærer blev solgt til i Europa - den mexicanske producent var et datterselskab af... Philips.

- Jeg siger ikke, der er blevet snydt på vægten, men det har i hvert fald givet én af parterne mulighed for at kunne kontrollere informationerne på begge sider af bordet, siger Rolf Hansen, specialkonsulent i Erhvervs- og Boligstyrelsen og Danmarks repræsentant i EU's antidumping-komité, til Ritzau.

For at få sagen genoptaget i EU har Erhvervs- og Boligstyrelsen bedt Elsparefonden om at overvåge markedet for lavenergipærer intensivt. Hvis eksempelvis nye østeuropæiske producenter eksporterer lavenergipærer til Europa i samme prisklasse som de kinesiske pærer, vil det være vægtigt argument over for EU-Kommissionen til at genoptage sagen.

Sekretariatschef i Elsparefonden Göran Wilke mener ikke, man endnu har tilstrækkelig dokumentation for at genoptage sagen.

- Grundlæggende syntes både Elsparefonden og Erhvervs- og Boligstyrelsen, at det faglige grundlag for beslutningen om straftold var kritisabelt. Det har den viden, vi har fået siden, ikke rokket ved, siger sekretariatschef i Elsparefonden Göran Wilke.

Der skal mindst gå et år, inden EU-Kommissionen kan genoptage en sag om antidumpingtold. Der kan Danmark tidligst rejse sagen igen den 16. juli.

/ritzau/