Dansk jubel over historisk frihandelsaftale med Japan

EU og Japan har torsdag givet hinanden hånd på historisk frihandelsaftale, der kan få stor positiv økonomisk betydning for Danmark. Dansk Industri, Dansk Erhverv og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er stærkt begejstrede. Planen er, at aftalen skal træde i kraft i begyndelsen af 2019.

Japans premierminister Shinzo Abe og Europarådets formand Donald Tusk Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er på flere måder historisk, at EU og Japan torsdag har givet hinanden hånd på, at man har løst de største udfordringer og derfor vil indgå verdens største frihandelsaftale mellem de to økonomier, der tilsammen står for ikke mindre end 28 procent af verdens bruttonationalprodukt. Der er i første omgang tale om en principaftale.

Set med danske øjne kan aftalen få stor økonomisk betydning, ikke mindst for landbrugseksporten, der står til at blive aftalens helt store vinder. Danmark er dermed et af de EU-lande, som står til størst økonomisk gevinst på aftalen, og det er også årsagen til, at skiftende danske regeringer har bakket arbejdet med aftalen kraftigt op.

»Frihandel er grundlæggende godt for Danmark. Som en lille, åben økonomi står og falder mange danske arbejdspladser med, at vi åbner os mod hinanden og handler frit. Derfor er det en sejr hver gang, disse aftaler kommer i hus. Det er en god dag for Danmark, at der nu er politisk enighed om en frihandelsaftale mellem EU og Japan. Man vurderer, at EU-Sydkorea-aftalen har skabt omkring 1.000 job i Danmark. Aftalen med Japan vil give en endnu større gevinst. I det hele taget ser Danmark ud til at blive blandt de allerstørste vindere i en aftale med Japan,« hedder det i en skriftlig kommentar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der fortsætter:

»Aftalen mellem EU og verdens tredjestørste økonomi er også et vigtigt signal til resten af verden i en tid, hvor frihandlen er under pres, og flere lande tager skridt mod at lukke sig om sig selv. Jeg ser frem til at markere aftalen med premierminister Shinzo Abe, når vi mødes i København i næste uge.«

Og fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) lyder det på Twitter: »EU og Japan enige om stor frihandelsaftale til gavn for DK økonomi, erhverv og forbrugere! Virkelig godt!«

Store smil i Bruxelles

Aftalen er historisk, fordi kun få troede på en sådan aftale for ti år siden, hvor begge parter var skeptiske, og fordi den i høj grad er et signal til et mere protektionistisk USA under præsident Donald Trump om, at verdens øvrige store økonomier fortsat tror på frihandel og store globale aftaler.

Det var derfor med store smil, at de to EU-ledere, Donald Tusk og Jean-Claude Juncker, torsdag tog imod Japans premierminister, Shinzō Abe, i Bruxelles, hvor parterne indgik en politisk aftale, der baner vejen for såvel en frihandelsaftale som et strategisk partnerskab mellem EU og Japan.

»Nogen siger, at isolationismen kommer igen, men vi beviser nu sammen med Japan, at det ikke er nødvendigt. Aftalen er blevet mulig, fordi det handler om fælles værdier som det liberale demokrati, menneskerettigheder og retsstatens principper,« sagde Tusk på et pressemøde.

»Vi har vist, at Japan og EU holder frihandelsfanen højt og sender et signal til verdenen om, at protektionisme ikke er vejen frem. Aftalen vil være en model for fremtidens fri og fair handel,« sagde Abe.

»Aftalen rækker langt ud over vores grænser. Gennem denne aftale forpligter EU og Japan sig til de højeste standarder på områder som arbejdsmarked, sikkerhed, miljø og forbrugerbeskyttelse,« sagde Juncker.

Dansk effekt på op mod 15 milliarder kroner

For Danmark er der økonomisk set tale om den vigtigste af alle de frihandelsaftaler, som EU arbejder på. Faktisk var vurderingen i en rapport, som Copenhagen Economics lavede for Udenrigsministeriet i 2013, at den danske eksport ville få et større løft af en ambitiøs frihandelsaftale med Japan end med USA - netop en frihandelsaftale mellem EU og USA er sat på pause, efter Trump blev præsident.

Ifølge rapporten fra Copenhagen Economics vil den danske eksport til Japan kunne løftes med hele 70 procent i det bedste scenario, og fordi Japan i høj grad åbner op ved at afskaffe toldsatser på størstedelen af alle landbrugsprodukter og fødevarer, er aftalen tæt på dette bedste scenario.

Ser man på den frihandelsaftale, som EU indgik med Sydkorea i 2011, så har den løftet den danske eksport til Sydkorea med ca. 50 procent, og Dansk Industri spår derfor, at Japan-aftalen vil give et løft af den danske eksport til Japan i niveauet 50-70 procent. Det svarer til en stigning på 13-15 milliarder kroner i den danske eksport til Japan fra 22 milliarder kroner i 2016.

Den fulde effekt vil først slå igennem i løbet af nogle år, fordi aftalens tekniske detaljer først skal på plads, inden den skal oversættes, godkendes og skrives under. Ifølge Jean-Claude Juncker er planen, at aftalen kan træde i kraft i begyndelsen af 2019. Herefter følger en fase med overgangsordninger på op til ti år, så den fulde effekt først ventes om en hel del år.

Dansk Erhverv har på baggrund af Sydkorea-aftalen udregnet, at den positive effekt af Japan-aftalen kan blive otte milliarder kroner for dansk eksport, men fordi Japan-aftalen er endnu mere gunstig for danske eksportører, er et skøn på 15 milliarder kroner ikke urealistisk, siger Kasper Ernest, der er chef for Dansk Erhvervs EU-afdeling.

»Det er den største eksportmæssige nyhed for Danmark siden EU's østudvidelse,« siger han.

Hvis en positiv effekt på 15 milliarder kroner opnås, kan det svare til op mod 10.000 eksportarbejdspladser, vurderer Dansk Erhverv.

Politiske problemer i EU kan stadig opstå

Med den politiske aftale i hus, skulle det være helt sikkert, at aftalen bliver til noget, men de præcise detaljer er ikke på plads endnu. Når aftalen alligevel kan annonceres, hænger det sammen med, at der er fundet løsninger på de to største udfordringer, nemlig at sælge europæiske landbrugsprodukter til Japan og japansk producerede biler og bildele til Europa uden toldsatser.

Især den tyske bilindustri har været en stor modstander af aftalen, fordi den vil skærpe konkurrencen markant på det europæiske bilmarked, hvor de fleste japanske biler i dag er produceret i Europa. Sådan bliver det ikke fremover, men der er lavet en overgangsordning på syv år, før disse toldsatser er helt fjernet.

Der vil også komme overgangsordninger og kvoter for en række landbrugsprodukter den anden vej, men Japan har givet sig markant på disse krav til EUs store glæde.

Spørgsmålet om investorbeskyttelse er i første omgang ikke løst, men parterne vil arbejde videre på at komme i mål med alle detaljer i aftalen i år, hvorefter selve oversættelses- og godkendelsesprocedurerne ventes at tage et års tid.

EU har foreslået et helt nyt domstolssystem, der skal afgøre tvister mellem virksomheder og stater, når statslige beslutninger ændrer grundlaget for private investeringer, der er sat i værk på baggrund af et andet regelværk. Japan er endnu ikke overbevist om dette.

Netop investorbeskyttelse var en af hovedårsagerne til, at det belgiske regionsparlament i Vallonien blokerede for en lignende frihandelsaftale med Canada i ugevis tilbage i efteråret. Også i Tyskland og Østrig vækker frihandelsaftaler stor debat.

Jean-Claude Juncker sagde dog, at aftalen med Japan netop »tager hensyn til alle bekymringer.«

»Ingen af os er naive. Handel skal både være fri og fair med lige spilleregler og de højeste standarder for forbrugerne,« sagde han.

Han nævnte derefter nogle specifikke produkter fra disse lande, der vil få gavn af aftalen, nemlig skinker fra Ardennerne i Vallonien, spæk fra Tyrol i Østrig og øl fra München i Tyskland.

Præcis hvordan godkendelsesprocessen bliver i Europa, vil afhænge af aftalens endelige udformning - herunder om investorbeskyttelse bliver en del af aftalen eller ej - men med den store politiske debat om frihandel vil aftalen efter alt at dømme komme op i alle EU-landenes parlamenter.