Dansk IT er udenlandsk

IT-branchen siger, at den er ved at overhale landbruget som Danmarks største erhverv, og den er god nok, mener brancheformanden, adm. direktør Lars Monrad-Gylling, KMD.

Læs mere
Fold sammen
I siger, at I er ved at overhale landbruget som eksporterhverv. Skal man sige tillykke?

»Vi er selvfølgelig tilfredse med, at det går godt for branchen, men det er vel ikke så vigtigt, om den ene eller den anden branche er størst.«Er du selv sikker på, at tallene er korrekte?

»Det kan jeg ikke være mere sikker på end alle andre, men jeg kan notere, at tallene har udviklet sig efter samme mønster over nogle år.«Tallene siger, at der er IT-eksport for 51 mia. kr. Hvilke firmaer er det, der har den eksport?

»Der er ingen tvivl om, at eksporten er præget at et betydeligt antal mindre virksomheder. Der er ikke et enkelt kraftigt lokomotiv, der trækker.«Men hvem er størst? Et navn eller fem?

»Så vil jeg nævne Microsoft Business Solutions (det tidligere Navision) og IBM, der har en betydelig softwareeksport. Også GN Store Nord, der sælger headsets.«Det kan kun blive en brøkdel af de 51. mia. kr. Tæller du TDC med?

»Jeg ved faktisk ikke, hvordan de er opgjort i statistikkerne.«Microsoft, IBM og TDC er alle amerikansk ejede. Kan man tage dem til indtægt for dansk eksport?

»Det synes jeg godt man kan. De har aktiviteter, der udføres af danskere. Det er vel ikke afgørende, om aktierne er placeret i en bankboks i Bredgade. Folkevogn bliver ikke mindre tysk af, om du er en af aktionærerne.«Men er du tilfreds med, at disse virksomheder er de største danske IT-eksportører?

»Jeg så selvfølgelig gerne flere danske IT-virksomheder, men for mig er det centrale, hvor værditilvæksten sker.«