Dansk interesse for Junckers milliarder

Allerede inden EU-kommissionens formand har fremlagt detaljerne i sin 315 milliarder euro store investeringsplan for EU, er der fra dansk side interesse for at få en bid af i kagen.

EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERICK FLORIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Byggeri er onsdag morgen klar med et konkret forslag til, hvordan Danmark kan få del i den kæmpestore investeringspakke på omkring 315 milliarder euro, som skal sætte gang i væksten og beskæftigelsen i EU.

Selvom detaljerne i investeringsplanen endnu ikker er kendt i detaljer, kalder byggeriets brancheorganisation Junckers plan for et stort skridt i den rigtige retning.

»Men for, at planen for alvor kan blive rullet ud og få direkte effekt i Danmark, er det afgørende, at vi har investeringsprojekter at byde ind med herhjemme,« siger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri.

Han peger helt konkret på  Havnetunnellen i København som et skræddersyet dansk projekt til Junckers investeringsplan.

»Det europæiske perspektiv består bl.a. i, at havnetunnellen letter transporten til og fra vores internationale lufthavn. Det er, som regeringen efterspørger, et projekt, der har de private investorers store bevågenhed og det er et projekt, der matcher Henning Christophersens ønske om et samfundsmæssigt afkast på 5-7 pct.,« siger Bo Sandberg.

Ifølge de foreløbige oplysninger om investeringsplanen er det meningen, at EU stiller med 21 milliarder euro fra EUs nuværende budget og fra Den Europæiske Investeringsbank. Juncker håber så på, at private investorer vil skyde yderligere 15 gange så meget i investeringer i årene 2015-17 med det formål at få skabt op mod 1,3 mio. nye job i EU.

Det er altså afgørende, om private investorer vil bidrage til festen, men flere danske pensionsselskaber har udvist interesse for Offentligt Private Partnerskaber om offenlige anlægsprojekter.

Transportminister Magnus Heunicke skriver onsdag morgen i en mail til dagbladet Børsen, at »det er naturligt, at Danmark spiller ind med konkrete projekter, der både har volumen og realisme«. Han ønsker imidlertid ikke at nævne konkrete projekter endnu, efter som Jean-Claude Junckers plan endnu kun er kendt på skitseplan.