Dansk Industri: Stort potentiale for små selskaber

Dansk Industri ser mulighed for notering af flere end 100 virksomheder på en ny, alternativ børs. Op mod 40 procent af organisationens medlemmer står over for et generationsskifte.

Flere end 100 nye børsnoterede selskaber - det kan ifølge Dansk Industris formand Johan Schrøder blive resultatet af Københavns Fondsbørs' forslag til en ny børs med færre krav til selskaberne end på den traditionelle børs.

Den tidligere direktør for og ejer af Radiometer forestiller sig, at en mængde virksomheder, der står over for et generationsskifte, vil vælge at benytte sig af den nye alternative markedsplads.

Dansk Industri repræsenterer omkring 6.400 danske industrivirksomheder, og ifølge formanden er mindre end én procent af dem børsnoteret. Samtidig får mange af selskaber brug for kapital snart. Op mod 40 procent af DIs medlemmer står nemlig over for et generationsskifte inden for fem til 10 år, sagde Johan Schrøder i går i forbindelse med en konference arrangeret af Københavns Fondsbørs.

Han vurderer, at en del af dem vil sælge virksomheden på den nye markedsplads, og samtidig er en del selskaber på udkig efter kapital til ekspansion og udvikling af nye produkter.

En ny børs vil skabe en let adgang til riskovillige penge for de virksomheder, mener Johan Schrøder, der på konferencen citerede Francis Bacon for at have sagt: »Penge er som gødning. De er kun noget værd, hvis de spredes«.

Flere medarbejderaktier
DI-formanden forudser, at langt flere virksomheder vil give medarbejderne mulighed for at købe aktier i virksomheden til en favorabel kurs.

Alt i alt skulle det give en voldsom succes for en ny børs over de næste år. Den nye børs er nemlig et relevant sted for medarbejderne at sælge deres aktier igen. Børsen vil sikre en bedre prissætning - og at der overhovedet er købere til aktien.

Johan Schrøder gav selv Radiometer-medarbejderne mulighed for at købe aktier i selskabet, og han opfordrede dem kraftigt til at sælge, når de kunne stryge den skattefrie gevinst efter tre år.

»Jeg sagde til dem, at de ikke skulle have deres opsparing samme sted, som de arbejdede. Mange af dem tjente virkelig godt på de aktiesalg og fik et helt andet forhold til virksomheden,« siger DI-formanden.

Han mener, Radiometer fik bedre og mere engagerede medarbejdere ud af det, og det vil andre virksomheder også kunne få. Medarbejdere, der får lov til at købe aktier på favorable vilkår, er nemlig ifølge ham parate til at yde en ekstra indsats på arbejdspladsen.

Samtidig mener han, at medarbejdernes aktiekøb vil lette holdningen til at sælge virksomheden for mange virksomhedsejere. Ejerne vil nemlig opleve at få en masse engagerede ejere og se, at også andre ejere kan gøre noget godt for selskabet.