Dansk Industri raser over ministeren

Dansk Industri raser over skatteminister Kristian Jensen (V) og beskylder ham for at tale mod bedrevidende, når ministeren bruger Norsk Hydros aflevering af et gigantunderskud i sit danske datterselskab som baggrund for et nyt skatteudspil. Sagen er gammel og hullet i loven er lukket, mener organisationen.

Dansk Industri raser over ministeren - 1
Underdirektør Tine Roed fra Dansk Industri mener, at skatteministeren taler mod bedrevidende. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Fronterne er trukket skarpt op mellem skatteminister Kristian Jensen (V) og Dansk Industri, DI, i sagen om et nyt skatteudspil, der skal gøre det svære at få fradrag for tab i udenlandske datterselskaber.

I gårsdagens udgave af Berlingske Tidende brugte skatteministeren oliegiganten Norsk Hydros aflevering af et underskud på 340 mio. kr. fra sit canadiske datterselskab i sit danske datterselskab tilbage i 1990erne som forklaring på, hvorfor den frie adgang til at sambeskatte såvel danske som udenlandske datterselskaber skal begrænses.

»Efter Norsk Hydro-sagen indførte man ligningslovens paragraf fem, der skulle forhindre den slags ting, men det har efterfølgende vist sig, at lovens paragraf ikke dækker hullet. Så i teorien kan der opstå en ny Norsk Hydro-sag, og det er dét, vi vil forhindre med udspillet,« udtalte skatteministeren.

Hullet i lovgivningen er imidlertid lukket for længst af de såkaldte værnsregler i ligningsloven, mener man i DI, der nu beskylder ministeren for at tale mod bedrevidende. Værnsregler fra 1995 skulle sammen med en særlig paragraf i selskabsskattelloven dæmme op for spekulation i den danske sambeskatning.

»Problemet blev løst allerede ved indgrebet med værnsreglerne. Det kan slet ikke gå for sig i dag. Når skatteministeren går ud og siger, at han lukker et hul på baggrund af den sag, så kender ministeren ikke engang sine egne regler,« siger siger DIs skattechef, underdirektør Tine Roed.

Må man så på baggrund af ministerens udtalelser til Berlingske Tidende konstatere, at DI ganske enkelt ikke er enig med Skatteminsteriet om, hvorvidt en lignende sag kan opstå i dag?

»Det afgørende er, at der i Skatteminsiteriets egen rapport står, at det ikke kan lade sig gøre. Der er ikke noget at tage fejl af. Ministeren har altså ikke læst sin egen rapport.«

Henvisning
Tine Roed henviser til en passage i Skatteministeriets rapport om sambeskatning, der lyder: »Selskabsskattelovens § 31, stk. 1, 6. pkt. forhindrer i dag etableringen af sambeskatning med et udenlandsk selskab, der - som det canadiske selskab - er erhvervet fra det danske selskabs udenlandske moderselskab.«

Men Skatteminsiteriet og skatteministeren frygter, at der stadig kan opstå lignende problemer?

»Det pudsige er, at man skal næsten 15 år tilbage for at finde et problem, og vi har siden fået stramninger af reglerne.«

Hvad siger I til Norsk Hydro-eksemplet?

»Det er ikke et aktuelt problem, for hullet er lukket. Selskabskatteloven forhindrer etablering af sambeskatning med et udenlandsk selskab, der som Norsk Hydros canadiske er erhvervet fra et dansk selskabs udenlandske moderselskab. Den omgåelsesmulighed er stoppet.«

Når ministeren siger, at han laver dette indgreb for at forhindre lignende problemer i at opstå trods de nuværende regler, så taler han altså mod bedrevidende i dine øjne?

»Det må han gøre.«

Det vil sige, at han lyver?

»Jeg vil ikke citeres for, at ministeren lyver.«

Men du siger, at han taler mod bedrevidende?

»Der står udtrykkeligt i rapporten, at det samme tilfælde ikke kan ske i dag, fordi man har lukket hullet i reglerne, og det vil jeg fatsholde.«

Hvad er det så i jeres øjne, skatteministeren har gang i?

»Skatteministeren forsøger at forsvare sit indgreb med en sag, der er 15 år gammel og med et hul, der allerede er lukket. Det er meget dårlig argumentation,« siger Tine Roed.