Dansk industri på vej ud af kampfly-projekt

Flere af de danske underleverandører til fremtidens amerikanske kampfly, Joint Strike Fighter, er ved at miste tålmodigheden. De forventede ordrer udebliver, og nu overvejer en af deltagerne helt at forlade projektet, skriver dagbladet Børsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For Danmark vil det være en alvorlig bet, hvis danske virksomheder ikke kommer med i kampflyprojektet, der ud over ordrer og nye job skulle være med til at give dansk industri et teknologisk kæmpeløft.

- Hvis vi ikke inden sommerferien i år har fået nagelfaste kontrakter til Joint Strike Fighter, hopper vi af som underleverandør. Det betyder, at vi har betalt et millionbeløb uden at få noget for pengene. Men det er så bare ærgerligt, siger adm. direktør Michael Holm, Systematic Software Engineering A/S i Århus, til avisen.

Fire danske virksomheder har sammen med den danske stat indvilget i at betale i alt 892 million kroner som adgangsbillet for at være med til at udvikle Joint Strike Fighter-flyet, også kaldet F-35, som underleverandører til den amerikanske producent, Lockheed Martin.

Systematic betaler sammen med Terma, Mærsk Data Defence og A. P. Møller i alt 170 millioner kroner af adgangsbilletten, mens den danske stat punger ud med resten - i et nærmere aftalt antal rater.

/ritzau/