Dansk Industri afgør ATPs fremtid

Bag det offentlige slagsmål mellem bankerne og ATP skjuler der sig en konflikt med politiske undertoner, hvor Dansk Industri spiller en hovedrolle.

Læs mere
Fold sammen
Nyhedsanalyse

Det er en stærk cocktail med politiske, idelogiske og økonomiske ingredienser, der udspiller sig for åbent tæppe, når Finansrådet - anført af bankdirektør Peter Straarup, Danske Bank - ønsker millardformuerne i ATP og LD »demonteret«.

Den umiddelbart let forståelige årsag til Peter Straarups verbale krigserklæring er, at bankerne naturligvis gerne vil have lov til at forvalte danskernes bugnende pensionsformue, der i øjeblikket andrager svimlende 1.600 milliarder kroner.

Et beløb, der tilmed kun bliver betragteligt større de kommende år i takt med, at befolkningen bliver ældre. Det vil ganske enkelt være god business for bankerne at få lov til at forvalte de mange penge. Samtidig har ATP ifølge bankerne opført sig uhyre provokerende, fordi fonden ved talrige analyser - udarbejdet af ATP selv - markedsfører sig på at kunne administrere pensionsopsparing langt billigere end de private selskaber.

ATPs slet skjulte ønske er, hvis politikerne ellers giver dem lov, at få lov at administrere private indskud fra kunder, der mener, at ATP ganske enkelt er en bedre og billigere forvalter end bankerne.Bag dette åbne magtopgør foregår der imidlertid også en skjult kamp på de indre linier i ATP, der har dybe, politiske undertoner.

Normalt er der ingen grund til at bebyrde læserne med, hvilke problemer avisen kan have med at få kilderne til at udtale sig. Men da Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i går meldte klart ud, at DA ikke på nogen måde ønskede at kommentere Peter Straarups bemærkninger, var der ikke kun tale om almindelig forlegenhed ved at udtale sig i en følsom sag.

DA vælger strudse-taktikken, selv om DA er repræsenteret med hele tre personer i ATPs bestyrelse - og selv om DA er med til de forhandlinger, der afgør ATP-bidragets størrelse. Med andre ord burde DA, der jo i andre sager meget gerne vil markedsføre sine holdninger, have en åbenlys interesse i at kommentere ATPs fremtid.Når tavsheden fra DA forekommer larmende, skyldes det ifølge Berlingske Tidendes oplysninger, der kommer fra centralt placerede kilder, at DA reelt er domineret af Dansk Industri (DI), der gerne ser, at arbejdsgiverne har betydeligt mere hånd i hanke med de store, institutionelle pensionskasser, der via deres kapitalkraft sidder på en afgørende position i det danske samfund.

Blandt andet er det en kendsgerning, at DI har fået sig placeret mere centralt i Industriens Pension, end det er tilfældet for arbejdsgiverne i andre tilsvarende pensionskasser.

Dette skjulte magtspil kommer i høj grad til at afgøre ATPs fremtid. For nok er åbne slagudvekslinger mellem Danske Bank og ATP altid spændende at kigge på for omverdenen. Men DIs interesse i at bevare ATP i dets nuværende form vil på sigt tælle mindst lige så meget.