Dansk humle på vej til dansk øl

Husbryg. Jens Eiken, chef for Carlsbergs husbryggeri "Jacobsen", arbejder intenst på at udvikle nye danske humletyper, som ventes klar før 2009.

Byggen har igennem generationer været af dansk oprindelse, mens humlen er udenlandsk. Kendt er humle med tjekkisk oprindelse eller humle fra Belgien og Tyskland men Jens Eiken, daglig chef og brygmester på Carlsbergs husbryggeri "Jacobsen" kunne forleden fortælle, at man er i fuld gang med at forske i dansk humle til ølproduktion.

- Vi arbejder tæt sammen med Københavns Universitet for at fremelske danske humlesorter til ølbrygning. Det foregår blandt andet på fynske gartnerier. Men forskning tager tid. Vi håber dog at være klar før 2009, siger Jens Eiken.

Men mens vi venter, kan vi glæde os over de udenlandske humletyper, som Eiken og hans stab på forbilledllig vis sætter sammen med dansk hvede og forskellige frugter, krydderier og blomster.

Dansk dild og hybenNyeste islæt er Nordisk Summer Ale med dild fra brygge-riets egne drivhuse.

Dertil hybenblomster fra den nordsjællandske kyst og byg i form af lys byg malt af byggen Chanpagnee Malt fra landbruget Bernsdorff i Rander (som er maltet i Belgien). Dertil en smule svensk hvedemalt og samt karamelrugmel og sukkersirup.

Humlen er den amerikanske Willamette som første dosering og new zealandsk Nelson Sauvin som anden dosering.

- Til gæringen har vi brugt en ale gær til første gæringen og en champagne gær til anden gæringen. Alt sammen giver det en øl, som er mere frisk og let i smag og duft, siger Jens Eiken.

Smagningen hos "Jacobsen" var da også herlig med let citrusaroma, men kun let bitterhed og en syrlig og tør eftersmag.

Øllet er uklart med en gylden farve og hvidt skum. Styrken er på syv procent og de jomfruhummere og grillede torskestykker, som vi nød under smagningen, ledsagede den nye Summer Ale perfekt.